Αίτημα πιλοτικής δίκης από τη ΔΕΗ για την ρήτρα αναπροσαρμογής
Αίτημα πιλοτικής δίκης από τη ΔΕΗ για την ρήτρα αναπροσαρμογής

Αίτημα πιλοτικής δίκης από τη ΔΕΗ για την ρήτρα αναπροσαρμογής

Η πιλοτική δίκη εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα που αφορά μεγάλη μερίδα πολιτών.
RE+D magazine
31.05.2022

Με στόχο να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό το "τοπίο" αναφορικά με το ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος η ΔΕΗ κατέθεσε αίτημα για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιλοτική δίκη εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα που αφορά μεγάλη μερίδα πολιτών, προκειμένου το επίμαχο ζήτημα να κρίνεται σε κορυφαίο επίπεδο νωρίτερα και να μην παρατείνεται η εκκρεμότητα και κατά συνέπεια η αβεβαιότητα αλλά και τα έξοδα των διαδίκων.

Αφορμή για το αίτημα της ΔΕΗ στάθηκε η συλλογική αγωγή που έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις - ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ - ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της ρήτρας μεταφέρεται στα τιμολόγια η αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί. Η συζήτηση στον Αρειο Πάγο επί του αιτήματος να διεξαχθεί πιλοτική δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 14 Ιουνίου.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ότι οι δίκες που έχουν προσδιοριστεί στο μεταξύ για την ρήτρα αναπροσαρμογής ύστερα από αιτήσεις καταναλωτών, πιθανότατα θα αναβληθούν.