Αλλαγές στη αγορά κατοικίας φέρνει το 2024. Το προφίλ του νέου αγοραστή
Αλλαγές στη αγορά κατοικίας φέρνει το 2024. Το προφίλ του νέου αγοραστή

Αλλαγές στη αγορά κατοικίας φέρνει το 2024. Το προφίλ του νέου αγοραστή

Η νέα έκθεση «2024 Real Estate» της Berkshire Hathaway HomeServices παρουσιάζει τις νέες τάσεις στην αγορά ακινήτων
RE+D magazine
05.04.2024

Το 2024 πρόκειται να φέρει αρκετές αλλαγές σε αντίθεση με τη στασιμότητα της αγοράς ακινήτων της τελευταία περιόδου όπως αναφέρει στην τελευταία της έκθεση «2024 Real Estate» η Berkshire Hathaway HomeServices.

Σύμφωνα με την έκθεση χαρακτηριστικό των καιρών μας, είναι πως πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να παραμείνουν στην κατοικία τους, αναδιαμορφώνοντας τα σπίτια τους, αντί να μετακομίσουν, με αποτέλεσμα ορισμένες κατοικίες, να έχουν την τάση υψηλότερης αξίας μεταπώλησης. Παράλληλα, παρουσιάζεται το γεγονός ότι πλέον η νεότερη γενιά αγοραστών, επιλέγει ένα σπίτι που είναι ανακαινισμένο και έτοιμο, ώστε να μπορεί να μετακομίσει άμεσα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνητρο, ώστε πριν πουληθεί κάποιο ακίνητο να έχει πρώτα ανακαινιστεί. 

Σύμφωνα με την Christy Budnick CEO, της Berkshire Hathaway HomeServices η ισορροπία ζήτησης-προσφοράς διαφέρει από αγορά σε αγορά και από είδος ακινήτου σε είδος ακινήτου. 

Η μεταβολή των επιτοκίων είχε υπερμεγέθη επίδραση στην αγορά κατοικίας για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας. Οι ιδιοκτήτες που αγόρασαν ή αναχρηματοδότησαν με επιτόκιο 2,5% ή 3% επιτόκιο παραμένουν στη θέση τους, επειδή η μετακίνηση θα σήμαινε άλμα σε ένα σχεδόν 7% επιτόκιο. Η έλλειψη αποθεμάτων, τόσο από μεταπωλήσεις, όσο και από τις νέες κατασκευές, οδηγεί σε οξύ ανταγωνισμό για ακίνητα σε προσιτές τιμές.

Σύμφωνα με τo “The National Association of Realtors®” (NAR): Ο τυπικός πρώτος αγοραστής το 2023 ήταν 35 ετών, σταθερά στη γενιά του millennium, ενώ το ποσοστό των αγοραστών με παιδιά κάτω των 18 ετών μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 30% από το υψηλό του 58% το 1985. Επίσης, παρατηρήθηκε μια συνολική πτώση στα ποσοστά γεννήσεων και στα άτομα που αποκτούν παιδιά αργότερα στη ζωή τους. Ενώ ένα ακόμη χαρακτηριστικό που επηρεάζει τις αγορές ακινήτων είναι πως οι αγοραστές διαφέρουν και ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.

Τέλος, ακόμη μια διαφορά με το πέρασμα των ετών εντοπίζεται στον τρόπο εξυπηρέτησης πελατών, δεδομένου ότι οι πελάτες έχουν περισσότερες πληροφορίες στα χέρια τους, όσο ποτέ άλλοτε, και μπαίνουν στη διαδικασία της συναλλαγής με πολύ περισσότερες γνώσεις στο θέμα.