Αλλαγή σελίδας. Βιομηχανικό πάρκο στην Κίνα λειτουργεί με ψηφιακό νόμισμα
Αλλαγή σελίδας. Βιομηχανικό πάρκο στην Κίνα λειτουργεί με ψηφιακό νόμισμα

Αλλαγή σελίδας. Βιομηχανικό πάρκο στην Κίνα λειτουργεί με ψηφιακό νόμισμα

Δημιουργεί ψηφιακό οικοσύστημα.
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
20.10.2023

Ανοιξε και επίσημα τις πύλες του το βιομηχανικό πάρκο Shenzhen Digital RMB Industrial Park στην πόλη Σενζέν της νότιας Κίνας το οποίο προωθεί την ανάπτυξη του οικοσυστήματος του ψηφιακού γιουάν.

Αυτό είναι το πρώτο τέτοιο πάρκο αφιερωμένο στο ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC), το οποίο αναφέρεται επίσης ως e-CNY.

Το βιομηχανικό πάρκο βρίσκεται στην περιοχή Luohu του Shenzhen, δίπλα στο Χονγκ Κονγκ. Όπως έγινε γνωστό, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την ένταξη της πρώτης ομάδας εννέα εταιριών, μεταξύ αυτών, η Hengbao Co., Ltd., και η Wuhan Tianyu Information Industry Co., Ltd. Σύμφωνα με αναφορές, η κυβέρνηση της περιοχής έχει ανακοινώσει 10 «πρωτοβουλίες για την τόνωση της ανάπτυξης» του οικοσυστήματος ψηφιακού γιουάν που περιλαμβάνουν λύσεις πληρωμών, έξυπνα συμβόλαια, ψηφιακά πορτοφόλια και προώθηση ψηφιακού γιουάν.

Προσφέρονται κίνητρα στους κατοίκους που περιλαμβάνουν έως και τρία χρόνια δωρεάν ενοίκιο. Οι εμπορικές τράπεζες μπορούν να λάβουν έως και 20 εκατομμύρια γιουάν (2,7 εκατομμύρια δολάρια) για να εγκατασταθούν εκεί, ενώ οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι επιλέξιμες για έως και 50 εκατομμύρια γιουάν (6,9 εκατομμύρια δολάρια). Η συνολική κρατική στήριξη ορίζεται στα 100 εκατομμύρια γιουάν (13,7 εκατομμύρια δολάρια). Προσφέρονται επίσης δάνεια με ευνοϊκά επιτόκια.

Η Κίνα έχει λάβει πολλά μέτρα για την προώθηση της χρήσης του ψηφιακού γουάν, το οποίο βρίσκεται επίσημα σε πιλοτικό στάδιο. Είκοσι έξι πόλεις συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα και το CBDC γίνεται αποδεκτό από 5,6 εκατομμύρια εμπόρους — αριθμός που ενδέχεται να αυξάνεται σταθερά χάρη στην κυβερνητική ενθάρρυνση και την τεχνολογική ανάπτυξη.

Η εφαρμογή ψηφιακού γιουάν πρόσθεσε πρόσφατα μια επιλογή στους τουρίστες που χρησιμοποιούν Visa και Mastercard.