Αλλάζουν στρατηγική στα ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια
Αλλάζουν στρατηγική στα ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια

Αλλάζουν στρατηγική στα ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια

Η παγκόσμια πανδημία του COVID-19 προκάλεσε σημαντικές επιπτώσεις στον κλάδο των ακινήτων
Ειρήνη Θεοφανίδου
13.11.2023

Οι εναλλακτικές επενδύσεις σε ακίνητα που αποτελούν εδώ και καιρό βασική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσουν και τα ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια.

Η παγκόσμια πανδημία του COVID-19 προκάλεσε σημαντικές επιπτώσεις στον κλάδο των ακινήτων. Καταρχάς πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου ύφεση που ανέδειξε την ανθεκτικότητα ορισμένων τύπων ακινήτων, όπως τα οικιστικά, το retail και τα logistics. 

Επίσης, επιτάχυνε μεγάλες τάσεις που θα έχουν διαρκή αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτές περιλαμβάνουν την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, η οποία αναδιαμορφώνει το τοπίο στο retail και την εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και των επιστημών και υγείας αναδείχθηκαν επίσης σε ανερχόμενο κλάδο μέσω της σταθερής ζήτησης για εργαστηριακούς και ερευνητικούς χώρους.

Η πανδημία δημιούργησε επίσης μια ακόμη ισχυρή ζήτηση για ψηφιακές υποδομές, ιδίως κέντρα δεδομένων. Οι θεσμικοί επενδυτές στα ευρωπαϊκά ακίνητα πρέπει να αξιολογήσουν τι σημαίνουν αυτές οι τάσεις για τα χαρτοφυλάκιά τους. Οι ειδικοί επισημαίνουν, πάντως, ότι η αγορά βρίσκεται στα πρόθυρα μεγάλων αλλαγών.

Οπως ανέφερε κατά το παρελθόν ο επικεφαλής της Patrizia "για να δημιουργήσετε ένα ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο με μελλοντική εγγύηση αξίζει να κάνετε ένα βήμα πίσω και να δείτε πώς αναπτύχθηκε ένα παρόμοιο χαρτοφυλάκιο στις ΗΠΑ. Σήμερα, ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο στις ΗΠΑ παρουσιάζει μια αρκετά διαφοροποιημένη εικόνα σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια, έχοντας διαμορφωθεί από τα δημογραφικά στοιχεία, την αστικοποίηση και την τεχνολογική και ψηφιακή δυναμική". 

Η έμπνευση για την ώθηση σε εναλλακτικούς τύπους περιουσιακών στοιχείων ήταν οι πύργοι κινητής τηλεφωνίας και τα κέντρα δεδομένων. Μετά την οικονομική ύφεση, εμφανίστηκε ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες για ακίνητα με γνώμονα την τεχνολογία και σταθερό εισόδημα. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με επένδυση σε ακίνητα ικανά να προσφέρουν ασφάλιστρα απόδοσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Οι πύργοι κινητής τηλεφωνίας, για παράδειγμα, ήταν ένας τέτοιος τύπος όπως πριν από δέκα χρόνια, η κοινωνία περνούσε από μια δραματική αλλαγή από τις επικοινωνίες σε 3G σε 4G (και σήμερα σε 5G). Ο γηράσκων πληθυσμός υπήρξε επίσης κινητήριος δύναμη των ακινήτων. Υπάρχει ζήτηση για μικρά διαμερίσματα κατάλληλα για ηλικιωμένους, δηλαδή πιο διαχειρίσιμα σπίτια για όσους δεν ήθελαν να πάνε σε ένα τυπικό οίκο ευγηρίας. Οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν να είναι αρκετά δραστήριοι και αναζητούν μια κοινότητα που να προσφέρει άφθονους κοινόχρηστους χώρους για να συναντήσουν φίλους και γείτονες, ενώ χρησιμοποιεί επίσης υπηρεσίες ανάλογα με την ηλικία.

Η τάση αυτή θα έρθει και στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων το επόμενο διάστημα. Ευκαιρίες υπάρχουν και στην συν-ιδιοκτησία (co-living). Οι μητροπολιτικές περιοχές στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως προσφέρουν τις καλύτερες προοπτικές. Η στέγαση των φοιτητών ήταν μια μεταγενέστερη σκέψη στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης. Σε πολλές δημοφιλείς πανεπιστημιουπόλεις δεν υπάρχουν αρκετά φοιτητικά καταλύματα. Ωστόσο, αυτό αλλάζει και γίνεται γρήγορα μια από τις βασικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.