Αλλάζουν χαρακτήρα τα κέντρα των πόλεων
Αλλάζουν χαρακτήρα τα κέντρα των πόλεων

Αλλάζουν χαρακτήρα τα κέντρα των πόλεων

3 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, οι πόλεις βρίσκονται σε σημείο καμπής.
Βάλια Πολίτη
22.06.2023

Η στροφή στην υβριδική εργασία, οι κυμαινόμενοι αριθμοί επισκεπτών, η παλαιότητα των ακινήτων και ο ανταγωνισμός από τις αναδυόμενες περιφερειακές αγορές συνεχίζουν να επηρεάζουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για πολλές κεντρικές επιχειρηματικές περιοχές (CBD). Ωστόσο, σύμφωνα με τη JLL, παρά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, τα αστικά κέντρα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα δυνατά τους σημεία, μέσα από την απεξάρτηση από τα γραφεία και την εξέλιξή τους σε προορισμούς πολλαπλών χρήσεων, που θα προσελκύουν κατοίκους, επισκέπτες, επιχειρήσεις και επενδύσεις.

Στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, τα αστικά κέντρα που κυριαρχούν τα εμπορικά ακίνητα και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από υπαλλήλους γραφείου και ταξιδιώτες επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τρία χρόνια μετά, οι πόλεις βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι με νέες μορφές υβριδικής και εξ αποστάσεως εργασίας, και η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης ευρύτερων αστικών ζητημάτων μεταξύ των οποίων και η παλαιότητα των ακινήτων σηματοδοτούν ουσιαστικές αλλαγές. 

Τα αστικά κέντρα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν για να παραμείνουν ελκυστικά και ανταγωνιστικά, σε ένα περιβάλλον υποτονικής ζήτησης για χώρους γραφείων, αστάθιας στις  μετακινήσεις και στα ταξίδια και αυξανόμενου ανταγωνισμού από αναδυόμενες περιφερειακές αγορές που προσφέρουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα ανέσεων και υπηρεσιών.

Αλλάζοντας το μοντέλο στο οποίο κυριαρχούν κατά κύριο λόγο χώροι εργασίας θα μετατραπούν σε προορισμούς μικτής χρήσης αξιοποιώντας το γεγονός ότι βρίσκονται στην καρδιά των δικτύων μεταφορών, με πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, καθώς και σε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα ενώ μέσω συμπράξεων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων θα βελτιώσουν τις υποδομές και θα αυξήσουν τις επενδύσεις στην αναβάθμιση του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος.

Αλλαγές στο στρατηγικό σχεδιασμό


Προσαρμογή σε υβριδικά πρότυπα εργασίας

Σύμφωνα με το Workforce Preferences Barometer 2022 της JLL, περίπου το 60% των υπαλλήλων γραφείου αναμένουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, με τους υπαλλήλους να εργάζονται πλέον κατά μέσο όρο 2,3 ημέρες την εβδομάδα εξ αποστάσεως. Τα αστικά κέντρα θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο μοτίβο χρήσης γραφείου και να αποδεχτούν ότι τα υβριδικά μοντέλα εργασίας είναι εδώ για να μείνουν.

Μεγάλες και δαπανηρές μετακινήσεις 

Στον νέο κόσμο της εργασίας όπου οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να επαναξιολογούν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει και η ποιότητα ζωής είναι πλέον το νούμερο ένα ζήτημα. Οι υπάλληλοι γραφείου θέλουν να μειώσουν τους χρόνους μετακίνησής τους, με τα μακρινά και δαπανηρά ταξίδια στις κεντρικές επιχειρηματικές περιοχές να είναι πλέον πολύ λιγότερο ελκυστικά.

Αντιμετώπιση της απαξίωσης των ακινήτων 

Τα παλαιά κτίρια που συνήθως κατακλύζουν τα αστικά κέντρα εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες, σχετικά με την απαξίωση, η οποία αποτελεί πρόκληση τόσο για τη διατήρηση της πληρότητας όσο και για τη διατήρηση της κεφαλαιουχικής αξίας. Οι απαιτήσεις αειφορίας αποτελούν μια πρόσθετη πρόκληση για τα παλαιότερα ακίνητα, καθώς θα πρέπει αυτά να πληρούν τους ολοένα και πιο αυστηρούς κανονισμούς ενεργειακής απόδοσης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερα από 1 δις. τ.μ. γραφειακών χώρων θα πρέπει να έχουν μετασκευαστεί μέχρι το 2050. Τα ποσοστά μετασκευής πρέπει να τριπλασιαστούν από μόλις 1% σήμερα σε τουλάχιστον 3%-3,5% του αποθέματος ετησίως, εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους παγκόσμιους στόχους για καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Ο ανταγωνισμός από νέες περιφερειακές αγορές αυξάνεται

Νέες, ζωντανές γειτονιές μικτής χρήσης αναδύονται στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, προσελκύοντας ένα αυξανόμενο μερίδιο επιχειρήσεων, κατοίκων και επενδύσεων. Αυτές οι περιοχές προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφοντας τους από τις πιο καθιερωμένες αγορές και δίνουν ώθηση σε νέα ανάπτυξη γραφείων, πολυκατοικιών, και boutique ξενοδοχείων. Ορισμένα επιχειρηματικά κέντρα έχουν ήδη αρχίσει προσαρμόζονται, ενσωματώνοντας ένα πρότυπο μικτής χρήσης, που προσφέρει μεγάλες ανέσεις, το οποίο συνήθως συναντάται σε αυτές τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές.

Πηγή: JLL