Αμερικανική startup αποθηκεύει ενέργεια σε τούβλα
Αμερικανική startup αποθηκεύει ενέργεια σε τούβλα

Αμερικανική startup αποθηκεύει ενέργεια σε τούβλα

Υπέγραψε συμφωνία με την Πορτογαλική EDP για να συνδυάσει την τεχνολογία της με ηλιακά πάρκα
RE+D magazine
17.04.2024

Η Αμερικανική start-up μπαταριών η Rondo Energy, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές CO2 χρησιμοποιώντας μπαταρίες από τούβλα, υπέγραψε συμφωνία με την Πορτογαλική EDP για να συνδυάσει την τεχνολογία της με ηλιακά πάρκα.

Το σύστημα Rondo χρησιμοποιεί ηλεκτρικά θερμαντικά στοιχεία ανάλογα αυτών που βρίσκονται σε τοστιέρες και φούρνους για να θερμάνει χιλιάδες τόνους πήλινων τούβλων. Αυτά τα τούβλα μπορούν να φτάσουν σε θερμοκρασίες 1.500°C και ένα μόνο τεμάχιο μπορεί να αποθηκεύσει τόση ενέργεια όσο ένα Tesla Model X. Σύμφωνα με τη Rondo, αυτά τα τούβλα μπορούν να διατηρήσουν τη θερμότητα με λιγότερο από το 1% απώλειας ενέργειας καθημερινά. Η κατασκευή ενός συστήματος σε κλίμακα μπορεί να παρέχει αρκετή θερμική ενέργεια για την τροφοδοσία ενός εργοστασίου ή τη λειτουργία μιας γεννήτριας ατμού.

Αυτή η μπαταρία είναι ικανή να τροφοδοτεί βιομηχανικές δραστηριότητες. Σε συνεργασία με την ενεργειακή εταιρεία EDP με έδρα την Πορτογαλία, η Rondo θα τροφοδοτήσει έως και 2 γιγαβάτ εγκαταστάσεων μπαταριών θερμότητας σε όλη την Ευρώπη. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2025.

Η EDP θα αναπτύξει αποκεντρωμένα και μεγάλης κλίμακας ηλιακά και αιολικά πάρκα, τα οποία θα λειτουργούν σε συνδυασμό με την  Superhot Brick μπαταρία της Rondo για την παροχή θερμικής ενέργειας στους υπάρχοντες πελάτες.

Η συνεργασία της Rondo με την EDP θα είναι η πιο σημαντική ανάπτυξη της αμερικανικής startup μέχρι σήμερα. 

rondo battery.png

Η Rondo ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία της μπορεί να μειώσει τις βιομηχανικές εκπομπές κατά 80% και μπορεί να παρέχει σταθερότητα στο δίκτυο χρησιμοποιώντας και αποθηκεύοντας την υπερβάλλουσα ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Ως εκ τούτου, θα δημιουργήσει μια ευέλικτη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να απορροφήσει αυτήν την ισχύ όταν το δίκτυο είναι πλήρες.

Το περασμένο έτος, επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft και του πετρελαϊκού γίγαντα Saudi Aramco, συμμετείχαν σε αύξηση κεφαλαίου της Rondo κατά $ 60 εκατ., με στόχο την επιτάχυνση της διάθεσης των μπαταριών της παγκοσμίως.