Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής "σορτάρει" REITS και εξηγεί το γιατί
Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής "σορτάρει" REITS και εξηγεί το γιατί

Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής "σορτάρει" REITS και εξηγεί το γιατί

Ως μεγαλύτερο πρόβλημα χαρακτηρίζει την χρηματοδότηση ειδικά για εισηγμένες που έχουν υψηλό δανεισμό και δεν μπορούν να κάνουν αναχρηματοδότηση.
Ειρήνη Θεοφανίδου
24.05.2023

Ένας σημαντικός Αμερικανός ακτιβιστής επενδυτής "στοιχηματίζει" ότι τα καθυστερημένα σχέδια επιστροφής στους φυσικούς χώρους γραφείων θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα απ αυτά που ήδη αντιμετωπίζουν τα εμπορικά ακίνητα.

Οπως εξηγεί στο CNBC ο Jonathan Litt της εταιρείας Land and Buildings "σορτάρει" μετοχές REIT με υψηλή έκθεση σε χώρους γραφείων εδώ και τρία χρόνια και δεν σκοπεύει να αλλάξει αυτή την τακτική.

«Αν δεν έχετε αύξηση ενοικίων και οι κενές θέσεις σας αυξάνονται και έχετε γιγαντιαία λειτουργικά έξοδα για τη διαχείριση ενός κτιρίου γραφείων, πηγαίνετε γρήγορα προς τα πίσω», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας στο «Fast Money» του CNBC. Ο Litt προειδοποίησε για πρώτη φορά τη Wall Street ότι ένας «τυφώνας» επρόκειτο να χτυπήσει τον κλάδο των εμπορικών ακινήτων τον Μάιο του 2020. Τώρα, λέει ότι «ο τυφώνας έχει προσγειωθεί».

Μάλιστα, σήμερα διπλασιάζει την έκκληση που είχε κάνει- επικαλούμενος τα υψηλά επιτόκια και τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο Litt κάνει λόγο για δύο παράγοντες που δεν περίμενε όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά να "σορτάρει" αυτές τις εταιρείες τον Μάιο του 2020.Η JBG Smith Properties με έδρα την Ουάσινγκτον είναι μια από τις σημαντικότερες μετοχές που έχει "σορτάρει" ο Litt. Έχει μειωθεί κατά 58% από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τον Covid-19 ως πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020. Μέχρι στιγμής εφέτος, η JBG Smith έχει υποχωρήσει κατά 20%. «Η Ουάσιγκτον είναι μια από τις πιο δύσκολες αγορές στην Αμερική σήμερα», σημείωσε ο Litt. «Η εταιρεία διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο γραφείων».

«Αυτό δεν έχει να κάνει πλέον με την εργασία από το σπίτι αλλά με την χρηματοδότηση. Είναι σαν να πέρασαν από το πρόβλημα του εμπορικού κέντρου στο πρόβλημα της χρηματοδότησης», είπε ο Litt. «Τώρα, είναι πρόβλημα χρηματοδότησης. Και καθώς αυτά τα χρέη λήγουν, δεν υπάρχει πουθενά να πάμε γιατί οι δανειστές δεν δανείζουν ως το διάστημα».