Αμετάβλητα τα Αμερικανικά επιτόκια από τη FED
Αμετάβλητα τα Αμερικανικά επιτόκια από τη FED

Αμετάβλητα τα Αμερικανικά επιτόκια από τη FED

Η διατήρηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ αποτελεί «ανάσα» για τους δανειολήπτες με... ανοίγματα.
RE+D magazine
14.12.2023

Αμετάβλητα διατήρησε τρίτη διαδοχική συνεδρίαση τα Αμερικανικά επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με το CNBC αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρεις τουλάχιστον μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024.

Από τότε που ξεκίνησε η επιθετική νομισματική πολιτική σύσφιξης στις αρχές του 2022, η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 525 μονάδες βάσης στην προσπάθειά της να "χαλιναγωγήσει" τον πληθωρισμό και να τον θέσει σε τροχιά 2%, που είναι και ο μεσοπρόθεσμος στόχος.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,8% στο τέλος του 2023 και να μειωθεί περατέρω στο 2,4% το 2024, πολύ κοντά στον στόχο του 2%. Αυτό έχει μικρή επίπτωση όσον αφορά την υψηλότερη ανεργία, με το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται από το σημερινό 3,7% στο 4,1%, ενώ η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται να επιβραδύνεται από 2,6% που εκτιμάται ότι ήταν φέτος σε 1,4% πάνω από το 2024.

Και ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ξανά το επιτόκιο αναφοράς της Fed τους επόμενους μήνες, εάν υπάρξει αναζωπύρωση των πιέσεων στις τιμές, αυτό φαίνεται ολοένα και πιο απίθανο δεδομένης της πρόσφατης επίδοσης του πληθωρισμού που φαίνεται να κινείται σταθερά προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Το γεγονός αυτό έκανε αναλυτές και επενδυτές να προβλέπουν ακόμα και την έναρξη ενός κύκλου χαλάρωσης της Fed.

Η διατήρηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ αποτελεί «ανάσα» για τους δανειολήπτες με ανοίγματα σε στεγαστικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων και επιχειρηματικά δάνεια. 

.FED