Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I
Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I

Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I

Πρόκειται για την 11η αναβάθμιση την τελευταία τριετία.
RE+D magazine
21.06.2022

Ένα «σκαλοπάτι» πριν από την επενδυτική βαθμίδα, η οποία αποτελεί «εθνικό στόχο», βρίσκεται πλέον η χώρα μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από έναν ακόμη διεθνή οίκο αξιολόγησης, τον ιαπωνικό R&I.

Eίναι ο τέταρτος οίκος αξιολόγησης, μετά τη Standard & Poor's, τη DBRS και τη SCOPE Ratings, που αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ισοδύναμη με ΒΒ+, δηλαδή μία μόλις βαθμίδα πριν την επενδυτική.

Επισημαίνεται οτι ο Ιαπωνικός Οίκος αξιολόγησης δεν λαμβάνεται υπόψην από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν εξασφαλίζει την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα της ΕΚΤ. Ωστόσο είναι σημαντική στο δεδομένο οικονομικό περιβάλλον το οποίο ασκεί πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα και όχι μόνο.

Ο ιαπωνικός οίκος επισημαίνει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από την ανάκαμψη του τουρισμού και από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε δηλώσεις του υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι πρόκειται για την 11η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις, αποτέλεσμα της άσκησης ορθής οικονομικής πολιτικής.

«Έτσι, μετά την επίτευξη των στόχων της άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών, της πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ, της μείωσης του όγκου των "κόκκινων" δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της ισχυρής ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας, της σταδιακής δημοσιονομικής ισορροπίας, της διαμόρφωσης ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων, της γενναίας και αποτελεσματικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, της ορθολογικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της εξόδου της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση και του τελευταίου στόχου της: την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας. Εθνικός στόχος με ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία και την κοινωνία».