Ξεπερνά τα €1,2 δισ. ετησίως η "αγορά" των πλειστηριασμών
Ξεπερνά τα €1,2 δισ. ετησίως η "αγορά" των πλειστηριασμών

Ξεπερνά τα €1,2 δισ. ετησίως η "αγορά" των πλειστηριασμών

Για τους επόμενους εφτά μήνες έχουν ήδη προγραμματιστεί 20.300 πλειστηριασμοί ακινήτων σε όλη τη χώρα αξίας €2,53 δισ.
Ειρήνη Θεοφανίδου
17.05.2024

"Διέξοδο" στους πλειστηριασμούς φαίνεται πως βρίσκουν πλέον ολοένα και περισσότεροι αγοραστές ακινήτων με την αγορά να ξεπερνά σε αξία τα €1,2 δισ. ετησίως.

Το 2023 αποτέλεσε μια ιδιαίτερη χρονιά για τον τομέα αυτό καθώς πραγματοποιήθηκαν δυο εκλογικές αναμετρήσεις και αποχή των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντά τους στο τέλος του έτους. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της αγοράς για το 2023 καθώς και τους πρώτους μήνες του 2024 κατά τη διάρκεια του 17ο RED Meeting Point ο κ. Βασίλης Πάτρας, Business Development Director της πλατφόρμας Landea.gr τόνισε ότι οι δυο παραπάνω παράγοντες επηρέασαν σημαντικά την αγορά το περυσινό έτος καθώς παρ' ότι κατέγραψαν άνοδο κατά 21% σε σχέση με το 2022 οι πλειστηριασμοί που ολοκληρώθηκαν ήταν μειωμένοι κατά 7%. 

"Παρ’ ότι είχαμε μειωμένους πλειστηριασμούς που διενεργήθηκαν, αυτοί οι οποίοι στο τέλος είχαν «νικητή» δηλαδή αγοραστή κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 6%" τόνισε ο κ. Πάτρας και συμπλήρωσε ότι: "το γεγονός αυτό δείχνει και την δυναμική της αγοράς". 

Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη του κλάδου του real estate υπογραμμίζουν την έντονη έλλειψη αποθέματος, γεγονός που ανεβάζει κατακόρυφα τις τιμές με αποτέλεσμα, όπως λένε, οι πλειστηριασμοί να γίνονται πιο ελκυστικοί σαν ένας εναλλακτικός τρόπος αγοράς ακινήτου. Κατά το εξεταζόμενο διάστημα η αξία των πλειστηριασμών είχε μια οριακή μείωση σε σχέση το προηγούμενο έτος και ήταν πάνω από €1,1 δισ. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε και παρουσίασε ο κ. Πάτρας "καταγράφεται άνοδος της μέσης τιμής μέσα στο διάστημα ενός έτους η οποία στην Αττική έφθασε το 16% και στη Θεσσαλονίκη το 9%". Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι 3 στα 4 ακίνητα έχουν αγοραστεί στην τιμή η οποία είναι είτε η τιμή πρώτης προσφοράς είτε με μια πάρα πολύ μικρή αύξηση σε σχέση με αυτή (1%). Και μόνο 1 στα 10 ακίνητα έχει αύξηση στην τιμή πάνω από 30%. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία προκύπτει ότι τα διαμερίσματα είναι εκείνα που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να αυξήσουν την τιμή τους κατά τη διάρκεια του πλειστηριασμού σε σχέση με τις μονοκατοικίες ή τις μεζονέτες. 

Οι αλλαγές το 2024

Συνολικά στην αγορά το 2024, παρ’ ότι οι πλειστηριασμοί που έχουν αναρτηθεί για το πρώτο τετράμηνο του έτους είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα περυσινά παρ’ όλα αυτά καταγράφεται αύξηση πάνω από 50%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η πλατφόρμα ειδικά για τα διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα καταγράφεται αύξηση 53% και η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο έχει μια μικρή άνοδο της τάξης του 3,4%. Για τους επόμενους εφτά μήνες έχουν ήδη προγραμματιστεί 20.300 πλειστηριασμοί ακινήτων σε όλη τη χώρα αξίας €2,53 δισ.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Πάτρας "η αιτία που ενίσχυσε την αγορά των πλειστηριασμών τα τελευταία περίπου δυο χρόνια ήταν κυρίως η αύξηση στις τιμές των ακινήτων στην mainstream αγορά. Αυτό οδήγησε πολλούς υποψήφιους αγοραστές να δουν ως «εναλλακτική» την αγορά των πλειστηριασμών για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας. Εκτός από αυτό όμως κάτι άλλο που άλλαξε είναι ότι πλέον υπάρχει και η δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης για αγορά ακινήτου από πλειστηριασμό που δεν υπήρχε πριν από 1,5 χρόνο".

Τέλος, ακόμη μια σημαντική αλλαγή στην αγορά είναι ότι υπάρχει μια γρήγορη και αυτόματη διαδικασία μείωσης της αρχικής τιμής ενός ακινήτου. "Αυτό σημαίνει ότι αν ένα ακίνητο βγει σε πλειστηριασμό δυο φορές και οι πλειστηριασμοί αυτοί είναι άγονοι τότε την τρίτη φορά θα βγει με μείωση στο 80% επί της αρχικής τιμής και αν και πάλι είναι άγονος τότε θα βγει με μείωση στο 65% της αρχικής τιμής" σημείωσε ο ίδιος και ανέφερε ότι "για ένα ακίνητο που ξεκινά τον πλειστηριασμό με €100.000 μπορεί να φτάσει τις €65.000 αρχική τιμή σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα της τάξης των 3-4 μηνών".