Ανεμογεννήτριες για δρόμους και κτίρια
Ανεμογεννήτριες για δρόμους και κτίρια

Ανεμογεννήτριες για δρόμους και κτίρια

Οι ανεμογεννήτριες Airiva του Joe Doucet είναι κατασκευασμένες για αστικά περιβάλλοντα
RE+D magazine
24.04.2024

Ο σχεδιαστής Joe Doucet αποκάλυψε τον στρόβιλο Airiva – ένα αρθρωτό σύστημα παραγωγής αιολικής ενέργειας που σχεδιάστηκε ωστε να μπορεί να εγκατασταθεί εντός του αστικού ιστού.

Επί του παρόντος, το ενεργειακό σύστημα Airiva διαθέτει κατακόρυφα πτερύγια ύψους δύο μέτρων με σχήμα γλυπτικής έλικας, αντί για την έλικα που συνήθως παρατηρείται σε μεγάλες ανεμογεννήτριες αιολικών πάρκων.

Αυτές οι λεπίδες δημιουργούν μια ρέουσα κίνηση καθώς περιστρέφονται, η οποία είναι το κλειδί για τη σχεδίαση, σύμφωνα με τον Doucet, καθώς βοηθά αυτά τα συστήματα να θεωρηθούν ως μια επιθυμητή προσθήκη σε κτίρια, πανεπιστημιουπόλεις ή στις άκρες των δρόμων.

Το Airiva είναι μια μορφή παραγωγής ενέργειας, η οποία κατατάσσεται σε εκείνες που τοποθετούνται σε στέγες, κήπους ή άλλες μικρές τοποθεσίες για χρήση από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου ή άλλους στη γύρω περιοχή. Οι υποστηρικτές της επιτόπιας ενεργειακής υποδομής υποστηρίζουν ότι υπάρχει λιγότερη απώλεια ενέργειας όταν η ενέργεια χρησιμοποιείται τοπικά και ότι αυτά τα συστήματα παρέχουν στους χρήστες τους ανθεκτικότητα έναντι των διακοπών στο δίκτυο.

Για να γίνει το Airiva προσαρμόσιμο σε πολλά αστικά σενάρια, το σύστημα είναι αρθρωτό και κλιμακωτό με τέσσερις λεπίδες που περικλείονται σε τετράγωνα "τμήματα τοίχου" που μπορούν να ενωθούν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν μια μονάδα βασικά ατελείωτου μήκους.

Ο Doucet σχεδίασε για πρώτη φορά μια έκδοση του Airiva concept το 2021, αφού ερεύνησε διανεμημένα ενεργειακά προϊόντα για ένα έργο και διαπίστωσε ότι δεν ήταν πολλά κατασκευασμένα με προσοχή στην αισθητική.

Η τρέχουσα έκδοση είναι το αποτέλεσμα δύο ετών μηχανικής, ανάπτυξης και δοκιμών, με τη βασική αλλαγή να είναι το σχήμα και το μέγεθος των λεπίδων. Το ελικοειδές σχήμα τους προέκυψε ως το πιο υψηλών επιδόσεων αφού αξιολογήθηκαν 16 ιδέες λεπίδων και δοκιμάστηκαν τρεις εκδόσεις σε εγκαταστάσεις αεροδυναμικής σήραγγας.

Οι τουρμπίνες δεν έχουν σχεδιαστεί για να είναι τόσο ισχυρές όσο η μεγάλη βιομηχανική εκδοχή, με την Airiva να υπολογίζει ότι κάθε τμήμα τοιχώματος τεσσάρων στροβίλων μπορεί να παρέχει μια σχετικά μικρή ετήσια παραγωγή ενέργειας της τάξης των 1.100 κιλοβατώρων, βάσει αρχικών δοκιμών.

Ωστόσο, η Airiva σχεδιάστηκε για να συμπληρώνει αντί να αντικαθιστά άλλες πηγές ενέργειας, όπως η ηλεκτρική ενέργεια του δικτύου, και η εταιρεία αναμένει ότι τα συστήματά της θα συμβάλουν σημαντικά στην κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων των αστικών κτιρίων.

Η εταιρεία θεωρεί ως καλούς πιθανούς χώρους για τις μονάδες της εμπορικά κτίρια και πανεπιστημιουπόλεις, δημοτικές και δημόσιες εγκαταστάσεις, αεροδρόμια, οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα υποδομής και λιμάνια και παράκτιες περιοχές .

Οι τουρμπίνες Airiva είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο με πλαστικό με έγχυση για τις λεπίδες. Η εταιρεία έχει στόχο τη χρήση 80% ανακυκλωμένων υλικών, μόλις περάσει στη φάση της μαζικής παραγωγής.

Η Airiva θα δοκιμάσει ένα πρωτότυπο πλήρους κλίμακας της μονάδας της αργότερα φέτος, το οποίο θα αποτελείται από δύο τμήματα τοίχου με τέσσερις τουρμπίνες το καθένα, καθώς και έναν "τελικό κόμβο" για να φιλοξενήσει τα χειριστήρια, τις επικοινωνίες και τη διαχείριση ενέργειας.

Η εταιρεία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πιλοτικά προγράμματα το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με στόχο να λάβει τις πρώτες παραγγελίες το 2025.


Πηγή: Dezeen