"Ανοίγει" για περισσότερους ενδιαφερόμενους το Πρόγραμμα "Σπίτι μου"
"Ανοίγει" για περισσότερους ενδιαφερόμενους το Πρόγραμμα "Σπίτι μου"

"Ανοίγει" για περισσότερους ενδιαφερόμενους το Πρόγραμμα "Σπίτι μου"

Ποιες είναι οι νέες βελτιώσεις του προγράμματος.
RE+D magazine
28.08.2023

Πάνω από 40.000 αιτήσεις για αγορά κατοικίας μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» έχουν κατατεθεί έως σήμερα και έχουν λάβει εγκρίσεις 8.300 δάνεια με τη μέση τιμή αγοράς κατοικίας από τους δικαιούχους να φτάνει τις €111.000.

Οπως δήλωσε στην Απογευματινή της Κυριακής ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης "ο σχεδιασμός και η μορφή του είναι παράδειγμα καινοτόμου δημόσιας πολιτικής, που όχι μόνο δεν υστερεί έναντι αντίστοιχων προγραμμάτων (στεγαστικά δάνεια) του ιδιωτικού τομέα, αλλά παράγει οφέλη για τους πολίτες σε καλύτερους χρόνους υλοποίησης, καταρρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο το στερεότυπο του αργοκίνητου δημόσιου τομέα".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το πρόγραμμα «Σπίτι μου» εξαγγέλθηκε πρώτη φορά από τον πρωθυπουργό στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο 2022. Στη συνέχεια εξειδικεύτηκαν οι προτάσεις του προγράμματος και μαζί με άλλες δράσεις στεγαστικής πολιτικής που σχεδιάστηκαν, ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο 2022 το νομοσχέδιο «Σπίτι μου», το οποίο όρισε φορέα υλοποίησης τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, αξιοποιώντας το σημαντικό αποθεματικό που «κληρονόμησε» από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και το οποίο παρέμενε αδρανές και αναξιοποίητο.

Οι τεχνικές βελτιώσεις στο πρόγραμμα

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν ορισμένες τεχνικές βελτιώσεις και αποσαφηνίσεις στις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα:

1. Το ελάχιστο εισόδημα του ωφελούμενου πρέπει να είναι 10.000 ευρώ, ωστόσο στο ποσό περιλαμβάνεται πλέον και το τεκμαρτό εισόδημα. Για παράδειγμα, αν ένας ωφελούμενος έχει εισόδημα 8.000 ευρώ, αλλά με τα τεκμήρια φτάνει στις 10.000 ευρώ, πληροί τη συγκεκριμένη προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα.

2. Εκτός από το κατώτατο εισόδημα, το ανώτατο εισόδημα ακολουθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, συγκεκριμένα για τους άγαμους ορίζεται στις 16.000 ευρώ, τους έγγαμους χωρίς παιδιά στις 24.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση οικογενειών με παιδιά το όριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ. Για τα μονογονεϊκά νοικοκυριά το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου.

3. Ακόμη μία αποσαφήνιση αφορά την παλαιότητα του κτιρίου, για την οποία εξακολουθεί να ισχύει η 15ετία, και πλέον προσδιορίζεται ρητώς από το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Η χρήση του έτους οικοδομικής άδειας ως έναρξη υπολογισμού της παλαιότητας ακολουθήθηκε ως κανόνας από την έναρξη του προγράμματος και για την αποσαφήνιση σχετικών ερωτημάτων από υποψήφιους δανειολήπτες αποτυπώθηκε και στην τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης. Εξυπακούεται ότι για την τήρηση και ορθή εφαρμογή αυτής της προϋπόθεσης, σε περίπτωση έκδοσης μεταγενέστερων οικοδομικών αδειών ελέγχεται ο βαθμός αποπεράτωσης του προς αγορά ακινήτου.

Οι βασικές προϋποθέσεις εξακολουθούν να είναι ίδιες: η δυνατότητα δανείου μέχρι 150.000 ευρώ, η αξία του σπιτιού να είναι έως 200.000 ευρώ, τα τετραγωνικά μέτρα έως 150 τ.μ. και τα ηλικιακά όρια (έως 39 ετών).

Σύμφωνα με τον κο. Πρωτοψάλτη, τέλος, "το «Σπίτι μου» αποτελεί πύλη ευκαιριών για τους νέους της χώρας και είναι σαφές ότι προσφέρει μια σταθερή βάση για την κατάκτηση του ονείρου της μόνιμης κατοικίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αγορά ακινήτων και την ελληνική οικονομία".