Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στην υπερφορολόγηση του κλάδου
Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Υπενθυμίζεται ότι η συνεισφορά του το 2023 ήταν 28,5 δισ. ευρώ ή 13% στο ΑΕΠ.
RE+D magazine
25.04.2024

Αντιδρούν στην υπερφορολόγηση του ξενοδοχειακού κλάδου τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων τα οποία αναφέρουν ότι αντί να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους θα αποδυναμωθούν.

Κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΠΟΞ ο Πρόεδρος των ξενοδόχων Γιάννης Χατζής δήλωσε ότι "έπρεπε να έχει γίνει πράξη η δέσμευση για μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή. Κι αντί αυτού, βρεθήκαμε να πληρώνουμε το τέλος ανθεκτικότητας, υπογράμμισε, ο κ. Χατζής αναφερόμενος στον τελευταίο φόρο που έχουν κληθεί να καταβάλλουν τα ξενοδοχειακά καταλύματα. "Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε την αίσθηση πως τιμωρούμαστε επειδή πετυχαίνουμε".

Αφού επεσήμανε ότι παραμένουν ανεξέλεγκτες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς οι όποιες ρυθμίσεις έχουν ήπιο εισπρακτικό χαρακτήρα μόνο  υπογράμμισε ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος αυξάνει ενεργά τις θέσεις εργασίας στις 210,000 (2022 - 2023 +13%) . Την ίδια στιγμή υπογραμμίστηκε ότι φέτος οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δίνουν ένα επιπλέον 5% για τους εργαζόμενους από 1.1.2024, που έρχεται να προστεθεί στις περυσινές αυξήσεις των μισθών των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χατζής ζήτησε την θωράκιση του ελληνικού ξενοδοχείου, ώστε να μπορεί απερίσπαστο να συνεχίσει να αυξάνει τις υπεραξίες στην οικονομία και στην κοινωνία. Στο σημείο αυτό στάθηκε στις φωνές που κάνουν λόγο για υπερ-τουρισμό στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για μια επινόηση πίσω από την οποία κρύβονται τόσο οι μεγάλες ελλείψεις υποδομών όσο και η φθίνουσα απόδοση αυτών που υπάρχουν. "Αλλά είναι κόντρα στην κοινή λογική να γίνεται συζήτηση για τον περιορισμό της ζήτησης αντί της αναβάθμισης της προσφοράς, ώστε να είναι σε θέση οι προορισμοί να διαχειριστούν σωστά την καθημερινότητά τους", σημείωσε ο κ. Χατζής.

Παραμένοντας στο πεδίο της φορολογίας των ξενοδοχείων, έντονη ήταν και η αντίδραση των ξενοδόχων στις σκέψεις του δημάρχου Αθηναίων ώστε να δίνεται στον Δήμο ένα ποσοστό από τους  τζίρους των ξενοδοχείων για τις ανάγκες της πόλης, με τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο να διερωτάται, πως ο προηγούμενος δήμαρχος της Αθήνας καθάριζε την πόλη με τα ίδια χρήματα και τώρα δεν επαρκούν; τι αλλάζει φέτος; Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Χατζής ανέφερε ότι πολιτικές που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να είναι ούτε παραγωγικές για τον τουρισμό, ούτε χρήσιμες για την πορεία της χώρας.

Στην παρέμβαση του ο Κωνσταντίνος Ζήκος, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΤ,  επεσήμανε ότι σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο θα επιλύει ζητήματα που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Από την πλευρά του ο  Μύρωνας Φλουρής, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, στο υπουργείο Τουρισμού αφού επεσήμανε ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια ακόμη καλή χρονιά για την Ελλάδα, επανέλαβε την στόχευση του υπουργείου στην έλευση ποιοτικού τουρισμού και όχι στα νούμερα των αφίξεων.Στην παρέμβαση της η Χριστίνα Κεφαλογιάννη, αναπληρώτρια περιφερειάρχης  Αττικής σημείωσε ότι η νέα διοίκηση της περιφέρειας επανασχεδιάζει το Brand Name της περιφέρειας Αττικής, με στόχο να καταστεί 12μηνος προορισμός.

Τέλος, η αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ , Αγάπη Σμπώκου υπογράμμισε ότι η υπερφορολόγηση του τουρισμού είναι η εύκολη λύση για βάρη που δεν του αναλογούν και στάθηκε στην συμβολή του στα δημόσια οικονομικά. Οπως είπε, η συνεισφορά του το 2023 ήταν 28,5 δισ. ευρώ ή 13% στο ΑΕΠ με τους πολλαπλασιαστές να την εκτινάσουν στο 30%, όπως εξήγησε. Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι το 1/3 των συνολικών θέσεων εργασίας προέρχονται από τον τουρισμό.