Αντιμέτωποι με το λαβύρινθο των "πράσινων" πιστοποιήσεων οι ιδιοκτήτες ακινήτων
 Αντιμέτωποι με το λαβύρινθο των "πράσινων" πιστοποιήσεων οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Αντιμέτωποι με το λαβύρινθο των "πράσινων" πιστοποιήσεων οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Νέα κριτήρια βρίσκονται υπό αξιολόγηση με σκοπό την προσαρμογή στην υγεία και την ευημερία
Share Copy Link
Βάλια Πολίτη
09.09.2022

Οι πιστοποιήσεις πράσινων κτιρίων υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά καθώς η εταιρική εστίαση στη βιωσιμότητα μεγαλώνει, νεότερα εξειδικευμένα συστήματα κάνουν το ντεμπούτο τους και τα καθιερωμένα κινούνται σε νέους τομείς.

Με πολλές εταιρείες να επιδιώκουν τώρα ενεργά να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να κάνουν τα κτίριά τους πιο υγιή για τους ενοίκους, οι γνωστές πιστοποιήσεις BREEAM, η Αμερικανική LEED ή η Αυστραλιανή Green Star, αλλά και εξειδικευμένα προγράμματα όπως το AirRated, έχουν υψηλή ζήτηση.

Ο Real Estate Reference Guide της GRESB για το 2022 παραθέτει περίπου 90 προγράμματα σχεδιασμού ή/και κατασκευής και περίπου άλλα 90 λειτουργικά προγράμματα πιστοποίησης πράσινων κτιρίων.

Για πολλούς ιδιοκτήτες κτιρίων, οι πράσινες πιστοποιήσεις είναι μια επιβεβαίωση της δέσμευσής τους για τα περιβαλλοντικό προφίλ των περιουσιακών τους στοιχείων και για την μέριμνά τους, όσον αφορά την υγεία και την ευημερία των ενοικιαστών τους. Και, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που θέλουν να φαίνεται ότι τα κτίρια που καταλαμβάνουν ευθυγραμμίζονται, όχι μόνο με τους καθαρούς μηδενικούς ρύπους και τους ευρύτερους στόχους βιωσιμότητας, αλλά και με τις υψηλές προσδοκίες των υπαλλήλων τους, οι πιστοποιήσεις μπορούν να δικαιολογήσουν υψηλότερη τιμή.

Οι πράσινες πιστοποιήσεις μπορούν, επίσης, να επιτρέψουν στους κατασκευαστές και τους ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από φορολογικά κίνητρα, να έχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες χρηματοδότησης και να βελτιώσουν τα ποσοστά πληρότητάς τους.

Ωστόσο ο τεράστιος αριθμός των πράσινων πιστοποιήσεων και οι διαφορετικοί τομείς που καλύπτουν, προκαλεί προβλήματα. 

Στην εποχή των στόχων για το περιβάλλον, την κοινωνικία και τη διακυβέρνηση (ESG), υπάρχει ο επιπλέον κίνδυνος να εστιάσουμε μόνο στο «E» και να παραβλέψουμε το «S» ή το «G». Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι δύσκολο για τους κατασκευαστές και τους ιδιοκτήτες να προσδιορίσουν ποιος συνδυασμός προτύπων, πιστοποιήσεων και προγραμμάτων αξιολόγησης είναι πιο εύκολα εφαρμόσιμοι σε ένα συγκεκριμένο έργο.

Παράλληλα, αν και μια πιστοποίηση μπορεί να προσφέρει οικονομικά οφέλη, η ίδια η διαδικασία μπορεί να είναι εξαιρετικά δαπανηρή, ενώ οι διαδικασίες πιστοποίησης είναι συχνά άκαμπτες και οι κανονισμοί που εφαρμόζει η κάθε χώρα διαδραμματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Και, ενώ η ενοποίηση μεταξύ διαφορετικών συστημάτων πιστοποίησης φαντάζει απίθανη, το μέλλον προμηνύεται δύσκολο, καθώς θα υπάρξουν επιπλέον νέα συστήματα που θα εξετάζουν και τομείς, όπως ο ανθρώπινος παράγοντας και η διακυβέρνηση, με περισσότερο εξειδικευμένα ζητήματα, όπως η προσβασιμότητα και ο σχεδιασμός χωρίς αποκλεισμούς, να έρχονται επίσης στο προσκήνιο.

Πηγή: JLL