"Αντίστροφη υποθήκη" η νέα τάση στην αγορά ακινήτων
"Αντίστροφη υποθήκη" η νέα τάση στην αγορά ακινήτων

"Αντίστροφη υποθήκη" η νέα τάση στην αγορά ακινήτων

Η δανειοδότηση ιδίων κεφαλαίων, με αντίστροφη υποθήκη, αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως αποτελεσματική λύση.
Ειρήνη Θεοφανίδου
22.05.2024

Η αγορά κατοικίας είναι ήδη αρκετά δύσκολη σε πολλά σημεία του πλανήτη, αλλά και η διατήρηση (και διακράτηση) ενός σπιτιού μπορεί να αποτελεί σοβαρότατη πρόκληση ειδικά για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η πρόκληση αυτή οδηγεί ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικιών στο να εξετάσουν την λεγόμενη "αντίστροφη υποθήκη".

Το δάνειο μετατροπής σε κεφάλαιο της αξίας του ακινήτου (Home Equity Conversion Mortgage, HECM), είναι ο πιο κοινός τύπος αντίστροφης υποθήκης στην αμερικανική αγορά, ένας ειδικός τύπος στεγαστικού δανείου μόνο για ιδιοκτήτες κατοικιών ηλικίας 62 ετών και άνω. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο ένας ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί να δανειστεί έναντι της αξίας του σπιτιού του παίρνοντας χρήματα με τη μορφή γραμμής πίστωσης.

Με ένα αντίστροφο στεγαστικό δάνειο, το ποσό που οφείλει ο ιδιοκτήτης σπιτιού στον δανειστή ανεβαίνει καθώς κάθε μήνα προστίθενται τόκοι και προμήθειες στο υπόλοιπο του δανείου. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού ή οι κληρονόμοι τους θα πρέπει τελικά να αποπληρώσουν το δάνειο, συνήθως πουλώντας το σπίτι.

Οπως είπε σε Podcast «Your Money Briefing» στη Wall Street Journal η Deborah Royster, βοηθός διευθυντή στο Γραφείο Ηλικιωμένων Αμερικανών του CFPB, πολλοί ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν την επικείμενη συνταξιοδότησή τους με ανησυχία καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορούν να καλύψουν άμεσες ανάγκες πόσω μάλλον να συντηρήσουν ένα παλιό ακίνητο. 

Η δανειοδότηση ιδίων κεφαλαίων, με αντίστροφη υποθήκη, αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως αποτελεσματική λύση για τα  οικονομικά προβλήματα των συνταξιούχων και ηλικιωμένων. 

Οπως εξηγούν οι ειδικοί δεν απαιτείται αποπληρωμή της υποθήκης (κεφάλαιο ή τόκοι) μέχρι να πεθάνει ο δανειολήπτης, να απομακρυνθεί μόνιμα ή να πουλήσει το σπίτι. Η συναλλαγή είναι δομημένη έτσι ώστε το ποσό του δανείου να μην υπερβαίνει την αξία της κατοικίας καθ ‘όλη τη διάρκεια του δανείου.