Από 70% έως και 100% οι προ-κρατήσεις στα airbnb για την 28η Οκτωβρίου
Από 70% έως και 100% οι προ-κρατήσεις στα airbnb για την 28η Οκτωβρίου

Από 70% έως και 100% οι προ-κρατήσεις στα airbnb για την 28η Οκτωβρίου

Θεμιστοκλής Μπάκας
26.10.2023

Το πρώτο τριήμερο της χειμερινής σεζόν είθιστε να «ξεκινάει» τις ημέρες του εορτασμού της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου.

Οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο 27 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 29 Οκτωβρίου σε ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, πριν περίπου μια εβδομάδα κυμαίνονταν από 51% έως 95%, πλέον κυμαίνονται από 70% έως και 100%. 

Τη φετινή χρονιά άργησαν οι ταξιδιώτες να προγραμματίσουν την «εξόρμηση» τους. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά η ημέρα της εθνικής εορτής «πέφτει» Σάββατο, ενώ πέρυσι ήταν Παρασκευή όπου οι ταξιδιώτες μπορούσαν να βρεθούν εκτός των μεγάλων αστικών πόλεων από την Πέμπτη το απόγευμα. Τη φετινή χρονιά το τριήμερο είναι «κουτσουρεμένο», ενώ σε πολλούς προορισμούς καταγράφουμε αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς. 

Οι προορισμοί με ποσοστά προ-κρατήσεων άνω του 80%

Ποσοστά προ-κρατήσεων άνω του 80% καταγράφονται στα Καλάβρυτα, στο Καρπενήσι, στη Καστοριά, στην Έδεσσα, στα Ιωάννινα, στη Δημητσάνα, στη Στεμνίτσα ,στη Βυτίνα, στα Γρεβενά και στη Φλώρινα. Οι προορισμοί που καταγράφουν ποσοστά προ-κρατήσεων της τάξεως του 100% είναι η Καρύταινα και η Ζάτουνα Αρκαδίας. Προορισμοί που δεν διαθέτουν έντονη δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων όσον αφορά τον αριθμό των εγγεγραμμένων ακινήτων, αλλά τα τελευταία 2 χρόνια έχουν αρχίσει να εντάσσονται δυναμικά στον χάρτη των χειμερινών ορεινών προορισμών της χώρας μας.  

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά ακίνητα (διαμερίσματα ή/και αυτοτελή κατοικίες)  που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν. Στην Αράχωβα οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο 27Οκτωβρίου έως και Κυριακή 29 Οκτωβρίου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου άγγιζαν το 70, ενώ λίγες ημέρες πριν την 28η Οκτωβρίου αγγίζουν το 80% με μόλις 39 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα στην πλατφόρμα Airbnb. 

Στο Μέτσοβο, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 80% από 65% το προηγούμενο διάστημα. Στο Μέτσοβο καταγράφεται οριακή αύξηση της δυναμικής στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά +4% όσον αφορά την εγγραφή νέων ακινήτων. 

Στα Καλάβρυτα, οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο 27 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 29 Οκτωβρίου αγγίζουν το 88%. Το καλό οδικό δίκτυο Αθηνών – Πατρών, έφεραν και πάλι τον Αχαϊκό ορεινό προορισμό στο προσκήνιο για τους ταξιδιώτες που διαμένουν στην Αθήνα. Στα Καλάβρυτα , είναι εγγεγραμμένα 166 αυτοτελή ακίνητα στο σύνολο των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, μειωμένη δυναμική κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή μόλις 12ακίνητα είναι διαθέσιμα προς μίσθωση. 

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους χειμερινούς προορισμούς του Νομού Αρκαδίας. Στο επίκεντρο η Δημητσάνα, Βυτίνα και Στεμνίτσα. Το καλό οδικό δίκτυο που συνδέει την Αθήνα με τον Νομό Αρκαδίας, έχει αναδείξει τους Αρκαδικούς χειμερινούς προορισμούς τα τελευταία χρόνια σε «must» προορισμούς.  Οι προ-κρατήσεις σε Δημητσάνα, Βυτίνα και Στεμνίτσα για το τριήμερο του Οκτωβρίου αγγίζουν το 95%, 94% και 82% ανίστοιχα. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 310€ έως και 705€ στους Αρκαδικούς προορισμούς. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων ακινήτων είναι ολόκληρα αρχοντικά που μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμη και 8 άτομα. Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι πλέον αναδεικνύονται και νέοι χειμερινοί προορισμοί στην Αρκαδία. Ζάτουνα, Καρύταινα και Λαγκάδα εντάσσονται πλέον στον χάρτη των χειμερινών προορισμών. Προορισμοί που καταγράφουν ποσοστά προ-κρατήσεων της τάξεως του 100%, αλλά, δεν καταγράφουν μεγάλη δυναμική στο κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Το Καρπενήσι φαίνεται να προτιμούν για το τριήμερο τόσο Αθηναίοι που θέλουν να ξεφύγουν το τριήμερο από τη πρωτεύουσα όσο και κάτοικοι τόσο της Φθιώτιδας όσο και των όμορων νομών. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν πλέον το 86%, από 75% την προηγούμενη εβδομάδα.  Μόλις 13 διαθέσιμα ακίνητα προς μίσθωση στην πλατφόρμα Airbnb.

2810A.jpg

Προορισμοί με διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγναντίας. Οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο του Οκτωβρίου αγγίζουν το 92% από 81% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα αριθμούν πλέον τα 39. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 216€ έως και 240€ . 

Το καλό οδικό δίκτυο έχει ευνοήσει τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν το 72% από 65% την προηγούμενη εβδομάδα, με 243 διαθέσιμα προς μίσθωση αυτοτελή ακίνητα.  Η Καλαμάτα διαθέτει στο σύνολο των πλατφορμών 1.040 εγγεγραμμένα ακίνητα, καταγράφοντας αύξηση των νέων εγγραφών κατά 10% σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. 

Το Ναύπλιο, προορισμός για όλες τις εποχές του έτους, καταγράφει ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 70% από 50% την προηγούμενη εβδομάδα, με 92 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα στην πλατφόρμα Airbnb. Η Ναύπακτος, ο προορισμός που κέρδισε έδαφος εν μέσω πανδημίας και παράλληλα διαθέτει χειμερινούς και θερινούς προορισμούς σε απόσταση αναπνοής από την Αχαϊκή πρωτεύουσα τη Πάτρα και παράλληλα προσεγγίσιμος μέσω της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου για τους Αθηναίους. Η Ναυπακτία στο σύνολο της καταγράφει ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 77% από 62% την προηγούμενη εβδομάδα. 

2810B.jpg

Προορισμοί με κόστος έως 100€/διανυκτέρευση 

Όσοι δεν κατάφεραν να προγραμματίσουν εγκαίρως την «απόδραση» τους για το πρώτο τριήμερο της χειμερινής σεζόν ή/και δεν επιθυμούν να διαθέσουν πάνω από 100€/διανυκτέρευση, μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικούς προορισμούς. 

 Οι ταξιδιώτες του «κουτσουρεμένου» τριημέρου, μπορούν να επιλέξουν το Λεβίδι, τη κωμόπολη του νομού Αρκαδίας στις ανατολικές πλαγιές του Μαινάλου σε υψόμετρο 860μέτρων, όπου ένα διαμέρισμα 45τμ, κατάλληλο για τετραμελή παρέα ή/και τετραμελή οικογένεια  μισθώνεται προς 164€ για δυο διανυκτερεύσεις. Παράλληλα, έχοντας ως προορισμό την Αρκαδία, μπορούν να διαμείνουν στο χωρίο της Βόρεια Κυνουρίας στα Προσήλια, στο χωρίο τα  σε κατοικία 60τμ με κόστος μίσθωσης 164€ για δυο διανυκτερεύσεις. Ενώ, στο ορεινό χωριό Πελετά της Νότια Κυνουρίας που βρίσκεται σε υψόμετρο 660μέτρων, κατοικία 65τμ, μισθώνεται προς 180€ για δυο διανυκτερεύσεις. 

Με προορισμό της Αχαΐα, οικονομικές επιλογές καταγράφονται στην Ακράτα, το Διακοπτό και την Τράπεζα. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για δυο διανυκτερεύσεις, κατάλληλη για οικογένεια κυμαίνεται στα 185€, 173€ και 131€ αντίστοιχα. Προορισμοί που σου δίνουν την δυνατότητα να επισκεφτείς τα γραφικά Καλαβρυτοχώρια λόγω της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης. 

Στο χωρίο Άλικα της δημοτικής ενότητας Οιτύλου, στο νοτιοανατολικό άκρο της χερσονήσου της Μάνης, από την πλευρά του Μεσσηνιακού, από την πλευρά του Μεσσηνιακού κόλπου, μπορεί να διαμείνει σε κατοικία 70τμ που διατίθεται προς 170€ για δυο διανυκτερεύσεις.  Παράλληλα, μπορεί να επιλέξει να μείνει στην Μονεμβάσια, όπου κατοικία 38τμ διατίθεται για δυο διανυκτερεύσεις με κόστος μίσθωσης 171€. 

Σίγουρα το Ναύπλιο και το Λουτράκι, αποτελούν κοντινούς προορισμούς για τους Αθηναίους, προορισμοί γνώριμοι με πολλές επιλογές σε κοντινές χιλιομετρικές αποστάσεις. Στο Ναύπλιο, κατοικία 90τμ κατάλληλη να φιλοξενήσει περισσότερα από 4 άτομα, διατίθεται προς 176€ για δυο διανυκτερεύσεις. Ενώ, στο Λουτράκι, κατοικία 66τμ διατίθεται προς 170€ για δυο διανυκτερεύσεις. 

Το Γαλαξίδι βρίσκεται στη δυτική πλευρά του κόλπου της Ιτέας και απέχει 44χιλιόμετρα από την Αράχωβα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν το παραθαλάσσιο χωριό της Στερεάς Ελλάδας με στόχο τη διαμονή τους δίπλα στη θάλασσα ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 45τμ διαμορφώνεται στα 175€ για δυο διανυκτερεύσεις. 

2910C.jpg