Από παράταση σε παράταση ο διαγωνισμός για το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο
Από παράταση σε παράταση ο διαγωνισμός για το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο

Από παράταση σε παράταση ο διαγωνισμός για το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο

Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
20.04.2023

Παράταση ζήτησαν και πήραν τρία από τα σχήματα που διεκδικούν την μεγάλη (και τελευταία) σύμβαση παραχώρησης της Κρήτης με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα €1,5 δισ.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε παράταση κατά τουλάχιστον 15 μέρες (από 20 Απριλίου σε 8 Μαΐου) της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την  B’ Φάση του Διεθνούς Διαγωνισμού της κατασκευής του τμηματος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) από Χανιά έως Ηράκλειο. 

Ο διαγωνισμός, αποτελεί την μεγαλύτερο έργο που υλοποιείται μέσω Σύμβασης Παραχώρησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση τμήματος του αυτοκινητοδρόμου του ΒΟΑΚ μήκους  157,5 χλμ. και παράπλευρου/κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμ. με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ

Τα σχήματα που διεκδικούν το έργο και έχουν ήδη περάσει στην β΄φάση είναι: 

1. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 

2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 

3. J&P ΑΒΑΞ, 

4. VINCI, 

5. Κ/Ξ  ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ACCIONA-INTERTOLL

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή του ΒΟΑΚ έχει χωριστεί σε τρια διακριτά μέρη: το πρώτο είναι το εν λόγω τμήμα της παραχώρησης μεταξύ Χανίων και Χερσονήσου, το δεύτερο είναι το ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη και το τρίτο το δημόσιο έργο στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος.