Τσιμέντο από φύκια έφτιαξαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο
Τσιμέντο από φύκια έφτιαξαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο

Τσιμέντο από φύκια έφτιαξαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο

Ερευνητές ανέπτυξαν έναν τρόπο χρήσης φυκιών για τη δημιουργία σκυροδέματος με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα
Share Copy Link
RE+D magazine
05.08.2022

Μια ακόμα προσπάθεια για τη δημιουργία φιλικού προς το περιβάλλον σκυροδέματος έρχεται από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder, οι οποίοι χρησιμοποιούν βιογενή ασβεστόλιθο που καλλιεργείται από φύκια, αντί του εξορυσσόμενου, για να δημιουργήσουν το τσιμέντο Portland, το βασικό συστατικό του σκυροδέματος με τη μεγαλύτερη ένταση άνθρακα.

Η προσπάθεια του δομημένου περιβάλλοντος να συμβάλει στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον πραγματική και το τσιμέντο δεν εξαιρείται των συζητήσεων, δεδομένου ότι είναι υπεύθυνο περίπου για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτός είναι και ο λόγος που ολοένα και περισσότεροι ερευνητές επικεντρώνονται στην εύρεση λύσεων, για να καταστεί το τσιμέντο και, κατά συνέπεια το σκυρόδεμα, πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Σε αυτή τη λογική βασίζεται και η πιο πρόσφατη προσπάθεια ομάδας ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, οι οποίοι διερευνούν τη χρήση φυκιών για τη δημιουργία ασβεστόλιθου. Και αυτό διότι τα μικροφύκη παράγουν ασβεστόλιθο (ή ανθρακικό ασβέστιο), μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σκυρόδεμα που κατασκευάζεται από αυτόν τον «βιογενή ασβεστόλιθο» είναι καθαρά ουδέτερο από άποψη άνθρακα, επειδή το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα κατά την καύση για να παραχθεί τσιμέντο – η διαδικασία που είναι υπεύθυνη για το 88% του συνολικού άνθρακα που παράγεται από το ευρέως χρησιμοποιούμενο οικοδομικό υλικό - είναι ίσο με αυτό που κατανάλωσαν τα μικροφύκη από την ατμόσφαιρα κατά την ανάπτυξή του.

Το τσιμέντο μπορεί να γίνει ακόμα και αρνητικό σε άνθρακα - που σημαίνει ότι δεσμεύει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που εκπέμπει - εάν ο πρόσθετος αλεσμένος ασβεστόλιθος, που τυπικά προστίθεται στο μείγμα ως "υλικό πλήρωσης", αντικατασταθεί επίσης από την εναλλακτική λύση που καλλιεργείται από φύκια. Καθώς δεν ακολουθεί τη διαδικασία της καύσης, ο άνθρακας που προέρχεται από αυτό το τμήμα του ασβεστόλιθου παραμένει αποθηκευμένος στο σκυρόδεμα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Boulder (CU Boulder) εκτιμούν ότι αυτό θα εξοικονομήσει δύο γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, οι οποίοι δεν θα απελευθερωθούν  στην ατμόσφαιρα, και πιθανώς θα δεσμεύσει επιπλέον 250 εκατομμύρια τόνους.

"Για τη βιομηχανία, τώρα είναι η ώρα να λύσει αυτό το πολύ δύσκολο πρόβλημα", δήλωσε ο κύριος ερευνητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Ζωντανών Υλικών του CU Boulder, κος Wil Srubar. «Πιστεύουμε ότι έχουμε μία από τις καλύτερες λύσεις, αν όχι την καλύτερη λύση, για τη βιομηχανία τσιμέντου και σκυροδέματος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του άνθρακα» πρόσθεσε ο ίδιος

Ο βιογενής ασβεστόλιθος έχει την ίδια εμφάνιση, αίσθηση και συμπεριφορά με τον εξορυσσόμενο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εύκολο να αντικατασταθεί σε υπάρχουσες διαδικασίες παραγωγής τσιμέντου.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι με ένα έως δύο εκατομμύρια στρέμματα ανοιχτών λιμνών στις ΗΠΑ, η χώρα θα μπορούσε να παράγει αρκετή ουσία για όλο το τσιμέντο που χρειάζεται. Η ομάδα έλαβε πρόσφατα επιχορήγηση $ 3,2 εκατ. από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για την ανάπτυξη και την κλιμάκωση της κατασκευής τσιμέντου Portland με χρήση βιογενούς ασβεστόλιθου.

Τα φύκια χρησιμοποιούν το ηλιακό φως, το θαλασσινό ή το γλυκό και το διοξείδιο του άνθρακα για να παράγουν κελύφη ανθρακικού ασβεστίου, ως ένα είδος εξαιρετικά ανθεκτικής πανοπλίας.

Για να φέρει στην αγορά τον ασβεστόλιθο που καλλιεργείται από φύκια, η Srubar συνίδρυσε μια start-up που ονομάζεται Minus Materials. Η εταιρεία έχει ήδη διαθέσιμες μικρές ποσότητες υλικού και σχεδιάζει να διατηρήσει χαμηλές τις τιμές του σκυροδέματος χρησιμοποιώντας τα ίδια μικροφύκη για να παράγει άλλα πιο ακριβά προϊόντα όπως βιοκαύσιμα, τρόφιμα και καλλυντικά.