Αυξάνει τις τιμές του "μαύρου χρυσού" για Ευρώπη και Ασία η Saudi Aramco
Αυξάνει τις τιμές του "μαύρου χρυσού" για Ευρώπη και Ασία η Saudi Aramco

Αυξάνει τις τιμές του "μαύρου χρυσού" για Ευρώπη και Ασία η Saudi Aramco

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.
RE+D magazine
06.03.2023

Νέα αύξηση στις τιμές του πετρελαίου φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών από τον ενεργειακό κολοσσό Saudi Aramco τόσο για την περιοχή της Ευρώπης όσο και για την Ασία.

Η κρατικά ελεγχόμενη Saudi Aramco αύξησε τις τιμές Απριλίου στα περισσότερα προϊόντα που εξάγει στην Ασία με την τιμή βασικού προϊόντος της εταιρείας, του Αrab Light πετρελαίου να ανέρχεται στα $2,50 το βαρέλι, δηλαδή 50 σεντς υψηλότερα από τις τιμές ένα μήνα πριν. Αν και οι τιμές για τους πελάτες της στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες, αυτές των προϊόντων που εξάγονται στη βορειοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο σημείωσαν άνοδο έως και $1,30 το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ηγείται της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+ μαζί με τη Ρωσία. Η συμμαχία των 23 χωρών σκοπεύει να μην αυξήσει την παραγωγή τουλάχιστον μέχρι το 2024.

Η Saudi Aramco πουλά περίπου το 60% των ποσοτήτων αργού στην Ασία, κυρίως μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων των οποίων η τιμολόγηση επανεξετάζεται κάθε μήνα. Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές. Τις αποφάσεις της εταιρείας για την τιμολόγηση ακολουθούν συχνά άλλοι παραγωγοί του Κόλπου, όπως το Ιράκ και το Κουβέιτ.