Αυξάνεται η προσφορά στη βραχυχρόνια μίσθωση πέφτουν οι πληρότητες
Αυξάνεται η προσφορά στη βραχυχρόνια μίσθωση πέφτουν οι πληρότητες

Αυξάνεται η προσφορά στη βραχυχρόνια μίσθωση πέφτουν οι πληρότητες

Αθήνα και Μύκονος κυριαρχούν στην Ελλάδα
Ειρήνη Θεοφανίδου
04.03.2024

Στις βασικές αγορές ξενοδοχείων που έχει "χαρτογραφήσει" η πλατφόρμα Lighthouse η προσφορά βραχυπρόθεσμης ενοικίασης αυξήθηκε κατά 24% στο τέλος του 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Σύμφωνα με την εταιρεία ο τομέας της βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφει σημαντική άνοδο σε σχέση με τον παραδοσιακό ξενοδοχειακό κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, το Ριάντ, το Λονδίνο, η Βομβάη, το Σίδνεϊ και το Δελχί έχουν παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αύξηση, η κάθε μια αγορά ξεπερνώντας το 40% στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων.

Περιφερειακά, η προσφορά αυξήθηκε περισσότερο στις αγορές της ΕΜΕΑ κατά 31%, ακολουθούμενη από την περιοχή της Ασίας -Ειρηνικού κατά 19% και τη Λατινική Αμερική σε ποσοστό 18%, με τους προορισμούς της Βόρειας Αμερικής να σημειώνουν μικρότερη ανάπτυξη κατά μέσο όρο (9%).

Καθώς αυξάνεται η προσφορά βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, αυξάνεται και η ανταγωνιστική της σημασία

Η πληρότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία, για το 1ο τρίμηνο του 2024 είναι 17% υψηλότερη από το 1ο τρίμηνο του 2023 στα ξενοδοχεία. Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, εν τω μεταξύ, ήταν 6% χαμηλότερη.

Δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι, ο τομέας των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγαλύτερη πληρότητα στις καταχωρήσεις με 28% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με 17% για τα ξενοδοχεία, και επίσης ότι οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις παρουσίασαν μεγάλη αύξηση της πληρότητας το 2023.

Οι βαθμολογίες αξιολόγησης είναι υψηλότερες για ανεξάρτητα καταλύματα και για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις Εδώ ρίχνουμε μια ματιά στις βαθμολογίες αξιολόγησης της booking.com, τυποποιημένες από τις 5, σε ξενοδοχεία και βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Τα ξενοδοχεία ομαδοποιούνται περαιτέρω ως ανεξάρτητα ή αλυσιδωτά, ενώ οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ομαδοποιούνται κατά επαγγελματικά διαχειριζόμενα ή ιδιωτικά ακίνητα. 

lighthouse-map.jpg

Η εικόνα στην Ελλάδα

Με γοργούς ρυθμούς κινείται και στην χώρα μας ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Με τις δυο αγορές που "ξεχωρίζουν" σύμφωνα με την εταιρεία να είναι η Μύκονος και η Αθήνα. Συγκεκριμένα, στην πρωτεύουσα το 2022 η προσφορά καταλυμάτων άγγιξε τα 12.906 ενώ το 2023 αυξήθηκε κατά 21% στα 15.609. 

Αντίστοιχα στο διάσημο νησί της Μυκόνου η προσφορά αυξήθηκε κατά 7% το 2023 στα 1.559 καταλύματα από 1.458 ένα χρόνο πριν. Ωστόσο, παρά την άνοδο αρκετά ακίνητα αποσύρθηκαν από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb τα τελευταία χρόνια τα οποία βρίσκονταν συνήθως σε περιοχές όπου η ζήτηση δεν ήταν υψηλή και δεν ήταν κοντά σε δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα.