Αυξάνονται τα διαθέσιμα κεφάλαια για εναλλακτικές επενδύσεις
Αυξάνονται τα διαθέσιμα κεφάλαια για εναλλακτικές επενδύσεις

Αυξάνονται τα διαθέσιμα κεφάλαια για εναλλακτικές επενδύσεις

Αισιόδοξοι για τον κλάδο των ακινήτων οι fund managers
Ειρήνη Θεοφανίδου
22.05.2023

Οι διαχειριστές κεφαλαίων ακίνητης περιουσίας και εκείνοι που διαχειρίζονται κεφάλαια για εναλλακτικές επενδύσεις είναι αισιόδοξοι για την άντληση κεφαλαίων τους επόμενους 18 μήνες, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ocorian.

Οπως φαίνεται από τα συμπεράσματα της έρευνας πάνω από τους οκτώ στους δέκα (81%) δήλωσαν ότι τα επίπεδα άντλησης κεφαλαίων θα είναι υψηλότερα τους επόμενους 18 μήνες σε σύγκριση με το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα, το 69% των διαχειριστών κεφαλαίων είναι "συγκρατημένα αισιόδοξοι" δηλώνοντας ότι αναμένουν να δουν ένα ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο συγκέντρωσης κεφαλαίων, ενώ το 12% πιστεύει ότι θα είναι πολύ υψηλότερο επίπεδο. 

Από τους ερωτηθέντες μόνο το 18% υποστηρίζει ότι θα είναι περίπου το ίδιο και το 1% λέει ότι θα είναι χαμηλότερο.

Τα αποτελέσματα αυτά αντικατοπτρίζονται στην εμπιστοσύνη των fund manager για την άντληση νέων κεφαλαίων. Σχεδόν όλοι (98%) είναι σίγουροι για την ικανότητα των fund managers εναλλακτικών επενδύσεων ότι θα ξεκινήσουν με επιτυχία νέα κεφάλαια τους επόμενους 18 μήνες, με το 52% να είναι πολύ σίγουρο και το 46% να είναι αρκετά σίγουρο. 

 πηγή: OcorianΔραματική αύξησηΕλαφρά αύξησηΙδια επίπεδαΕλαφρά πτώσηΔραματική πτώση
Ακίνητα36%48%16%0%0%
Ιδιωτικά κεφάλαια43%32%13%9%1%
"Πράσινη" ενέργεια31%33%33%3%0%
Επιχειρηματικά κεφάλαια18%43%31%7%0%
Ιδιωτικό χρέος26%40%26%8%0%
Υποδομές24%36%33%5%1%

Όταν ζητήθηκε από την ομάδα της Ocorian Fund Services, να επιλέξουν τις πέντε κορυφαίες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που οι διαχειριστές εναλλακτικών κεφαλαίων αναμένουν να επωφεληθούν περισσότερο από τη συγκέντρωση κεφαλαίων τους επόμενους 18 μήνες, το 73% επέλεξε ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια, ακολουθούμενη από υποδομές (68%), ακίνητα (65%), ιδιωτικό χρέος ( 59%) και hedge funds (49%).

Δύσκολη χρονιά το 2022

Ο Paul Spendiff, Επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Fund Services στην Ocorian, δήλωσε: «Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων, τόσο ο αριθμός των κεφαλαίων που δρομολογήθηκαν όσο και το ποσό των κεφαλαίων που αντλήθηκαν άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια. Ενώ εξακολουθεί να είναι ένα δύσκολο το οικονομικό περιβάλλον και με μια σειρά από γεωπολιτικά ζητήματα που εμποδίζουν την άντληση κεφαλαίων σε ορισμένες αγορές, είναι ενθαρρυντικό να δούμε πόσο θετικά αισθάνονται οι διαχειριστές κεφαλαίων εναλλακτικών αγορών για το επόμενο έτος».