Αύξηση 7,2% στις τιμές κατοικιών τον τελευταίο χρόνο στο ΗΒ
Αύξηση 7,2% στις τιμές κατοικιών τον τελευταίο χρόνο στο ΗΒ

Αύξηση 7,2% στις τιμές κατοικιών τον τελευταίο χρόνο στο ΗΒ

Η ζήτηση για αγροτικές κατοικίες στη Βρετανία μειώθηκε καθώς η πανδημική τάση της μετεγκατάστασης στην ύπαιθρο εξασθένησε, σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Zoopla.
RE+D magazine
22.12.2022

Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,2% τον τελευταίο χρόνο, μια αύξηση £17.500 για τη μέση ιδιοκτησία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υποκείμενος ρυθμός τριμηνιαίου πληθωρισμού επιβραδύνθηκε από κάτι περισσότερο του 2% το καλοκαίρι σε μόλις 0,3% τους τελευταίους 3 μήνες - ετήσιος ρυθμός αύξησης μόλις 1,4%.

Σε όλες τις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου παρατηρείται το ίδιο μοτίβο σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της  Zoopla καθώς η ασθενέστερη ζήτηση στεγαστικών δανείων λόγω υψηλότερων επιτοκίων, οι πιέσεις στο κόστος ζωής και η χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών πλήττει την αύξηση των τιμών σε όλες τις αγορές.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο ακινήτων, η ζήτηση για αγροτικές κατοικίες στη Βρετανία μειώθηκε καθώς η πανδημική τάση της μετεγκατάστασης στην ύπαιθρο εξασθένησε.

Οι αναζήτηση ακινήτων σε περιοχές όπως του Κεντ, γνωστό ως Garden of England για τους λόφους και την όμορφη ύπαιθρο, μειώθηκαν κατά 0,5% το 2022 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας. Στην ευρύτερη περιοχή του εθνικού πάρκου Lake District, η ζήτηση μειώθηκε κατά 5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο και στα μέσα της Ουαλίας μειώθηκε κατά 10%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Zoopla ορίζει ως «ζήτηση» την αποστολή email ή το τηλεφώνημα σε έναν μεσίτη σχετικά με ένα σπίτι προς πώληση.

Τον Απρίλιο του 2020 -κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας Covid-19- το 46,6% των ατόμων εργάζονταν ή έκαναν κάποια εργασία από το σπίτι, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό το ποσοστό αυξήθηκε στο 57,2% στο Λονδίνο και υπήρξε μια έξοδος από πολυσύχναστες αστικές περιοχές, καθώς οι άνθρωποι αναζητούσαν κατοικίες σε καταπράσινες πόλεις και παραθαλάσσια χωριά.

«Από την έναρξη της πανδημίας την άνοιξη του 2020, οι αγοραστές - απελευθερωμένοι από τις καθημερινές μετακινήσεις στο γραφείο - ρίχνουν τα δίχτυα αναζήτησης του σπιτιού τους πιο μακριά», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής Έρευνας της Zoopla, Richard Donnell, σε σχετικό δελτίο τύπου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που άρχισαν να εργάζονται από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού σχεδιάζουν να εργαστούν στο σπίτι και στο γραφείο στο μέλλον, σύμφωνα με τα στοιχεία της ONS, και πολλές εταιρείες έχουν επιβάλει την επιστροφή στο χώρο εργασίας, κάτι που φαίνεται να έχει προκαλέσει μια στροφή στον αγορά κατοικίας.

Η κρίση κόστους ζωής συνέβαλε επίσης στη μετατόπιση. 

Τα διαμερίσματα είναι λειτουργικά φθηνότερα από ενεργειακή άποψη, και κατά μέσο όρο, τα σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υπερδιπλάσια  τιμή από την τιμή ενός διαμερίσματος -το υψηλότερο των τελευταίων 20 ετών, σύμφωνα με το Zoopla.

Οι αστικές περιοχές τείνουν επίσης να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης.