Αύξηση 75 μονάδες βάσης των αμερικανικών επιτοκίων από τη FED
Αύξηση 75 μονάδες βάσης των αμερικανικών επιτοκίων από τη FED

Αύξηση 75 μονάδες βάσης των αμερικανικών επιτοκίων από τη FED

Τι βλέπουν οι αναλυτές της αγοράς για την πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.
RE+D magazine
03.11.2022

Στην "αναμενόμενη" αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να "τιθασεύσει" τον πληθωρισμό που βαίνει αυξανόμενος.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της τράπεζας δήλωσαν ότι η FED θα φρενάρει τον ρυθμό των αυξήσεων ώστε να γίνονται πιο σταδιακά. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, υπογράμμισε ότι αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να γίνει ακόμη και στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής τράπεζας που είναι τον Δεκέμβριο.

Οπως ανέφερε νωρίτερα ο οικονομολόγος της Bank of America Michael Gapen στο CNBC «η συνάντηση του Νοεμβρίου δεν είναι πραγματικά για τον Νοέμβριο. Είναι για τον Δεκέμβριο». Ο ίδιος δήλωσε ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδο 4,75% έως 5% έως την άνοιξη, και αυτό θα είναι το τελικό της επιτόκιο - ή το τελικό σημείο. 

Η ώρα να επανεκτιμηθεί ο ρυθμός των αυξήσεων «έρχεται», είπε ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου επισημαίνοντας όμως ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση». Η Federal Reserve φαίνεται οτι εισέρχεται σε μία διαφοροποιημένη φάση, όπου θα αναπροσαρμόζει συνεχώς τη νομισματική πολιτική της αντί να κάνει «εμπροσθοβαρείς» αυξήσεις. Όλα θα εξαρτηθούν από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των αυξήσεων και από το πώς η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, τον πληθωρισμό και τις χρηματοπιστωτικές εξελίξεις.