Αύξηση των επιτοκίων και για την Κεντρική Τράπεζα στα Σκόπια
Αύξηση των επιτοκίων και για την Κεντρική Τράπεζα στα Σκόπια

Αύξηση των επιτοκίων και για την Κεντρική Τράπεζα στα Σκόπια

RE+D magazine
18.11.2022

Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Βόρειας Μακεδονίας κατά 0,75%.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση πλέον το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας διαμορφώνεται στο 4,25%. Οπως λέει η διοίκηση της τράπεζας, η αύξηση αυτή του βασικού επιτοκίου οφείλεται στις πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών, κυρίως των εισαγομένων τροφίμων και των ενεργειακών προϊόντων.

Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός στη Βόρεια Μακεδονία εκτινάχθηκε στο 19,8,%, ενώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού κυμάνθηκε στο 13,2%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις.

Τους τελευταίους μήνες η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αυξάνει διαδοχικά το επιτόκιό της, με αποτέλεσμα από 1,25% που ανερχόταν τον περασμένο Μάρτιο να έχει φθάσει σήμερα στο 4,25%. Η αύξηση αυτή του βασικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των επιτοκίων και των εμπορικών τραπεζών της χώρας.

Μόλις πρόσφατα, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να εισέλθει η οικονομία της χώρας στη ζώνη του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή βραδεία ανάπτυξη σε συνδυασμό με υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού.