Β. Μπουζάλη (MYTILINEOS): Πράσινη μετάβαση αλλά χωρίς να βλάψουμε τις χώρες και τη βιομηχανία μας
Β. Μπουζάλη (MYTILINEOS): Πράσινη μετάβαση αλλά χωρίς να βλάψουμε τις χώρες και τη βιομηχανία μας

Β. Μπουζάλη (MYTILINEOS): Πράσινη μετάβαση αλλά χωρίς να βλάψουμε τις χώρες και τη βιομηχανία μας

Ολοι πρέπει να συνεργαστούν για να υπάρχουν διαφορετικοί ενεργειακοί πόροι ειδικά με τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
RE+D magazine
15.02.2024

"Η πράσινη μετάβαση δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, θα κοστίσει πολλά χρήματα και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Οι εταιρείες, οι χώρες, οι κυβερνήσεις, οι ήπειροι πρέπει να συνεργαστούν. Και με τόσους γεωπολιτικούς κινδύνους, πρέπει να έχουμε διαφορετικούς ενεργειακούς πόρους".

Αυτό τόνισε η Βίβιαν Μπουζάλη, Chief Corporate Affairs & Communication Officer της MYTILINEOS σε συζήτηση για τις ενεργειακές υποδομές που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 5ου Southeast Europe and East Med Forum, στην Ουάσιγκτον. 

Η κ. Μπουζάλη υπογράμμισε ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Ευρώπη έχει πολλά προβλήματα, τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά. “Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο πολέμους στη γειτονιά μας και μέσα σε όλα αυτά, η Ευρώπη αποφάσισε να περάσει ένα πολύ καλό πλαίσιο μετάβασης στον τομέα της ενέργειας και της καθαρής ενέργειας που δεν είχε σκεφτεί αρκετά. Και αυτή είναι η αλήθεια. Δεν ήξεραν πόσο χρόνο θα πάρει, πόσο θα κοστίσει, πώς θα επηρεαστεί ο κλάδος. Όλοι μας θέλουμε να μιλήσουμε για την πράσινη μετάβαση και να φτάσουμε στην καθαρή ενέργεια, αλλά πρέπει να το κάνουμε αυτό με συστηματικό τρόπο και χωρίς να βλάψουμε τις χώρες και τις βιομηχανίες μας” ανέφερε προσθέτοντας ότι η Ευρώπη αποβιομηχανοποιείται με τις περισσότερες βιομηχανίες να κλείνουν ή μετακομίζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κ. Μπουζάλη ανέφερε πως η Mytilineos, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη, είναι πραγματικά μια εταιρεία ενεργειακής μετάβασης. “Ό,τι συζητείται μέσα σε συνέδρια, σε φόρουμ και σε υψηλό επίπεδο πολιτικής ή σε κυβερνήσεις, εμείς το κάνουμε, το κάνουμε στην πράξη”, ανέφερε προσθέτοντας ως παράδειγμα έργα υποθαλάσσιας διασύνδεσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκωτίας για τη διασφάλιση ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που κατασκευάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που κατασκευάστηκαν στη Σκωτία μπορούν να ενσωματωθούν και να δώσουν πράσινη ενέργεια στα νοικοκυριά. “Γι' αυτό βλέπετε ότι στην Ευρώπη υπήρχαν τόσα δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά για να μείνουν ζωντανά τα νοικοκυριά. Λόγω της ενέργειας”, ανέφερε.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας και την Καθημερινή.