Βαθαίνει η ύφεση στον κλάδο των ακινήτων στις ΗΠΑ
Βαθαίνει η ύφεση στον κλάδο των ακινήτων στις ΗΠΑ

Βαθαίνει η ύφεση στον κλάδο των ακινήτων στις ΗΠΑ

Ανακατατάξεις σε τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης δανείων.
Ειρήνη Θεοφανίδου
04.11.2022

Ο όγκος των στεγαστικών δανείων στη Wells Fargo επιβραδύνθηκε περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες, αφήνοντας ορισμένους εργαζομένους χωρίς... "δουλειά" και πυροδοτώντας ανησυχίες ότι η τράπεζα θα χρειαστεί να περικόψει περισσότερους υπαλλήλους καθώς βαθαίνει η ύφεση των ακινήτων στις ΗΠΑ.

Η τράπεζα είχε περίπου 18.000 δάνεια στον αγωγό λιανικής τις πρώτες εβδομάδες του δ' τριμήνου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα στοιχεία της εταιρείας, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 90% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ θυμίζει πορεία σε "τρενάκι του τρόμου" τα τελευταία χρόνια, αφού εκτοξεύθηκε το 2020 χάρη στις αποφάσεις της κυβέρνησης για επιδόματα και την υιοθέτηση της απομακρυσμένης εργασίας ενώ εφέτος επιβραδύνθηκε καθώς η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια.

Οι αγοραστές κατοικιών έχουν πιεστεί και ο ρυθμός της αναχρηματοδότησης έχει πέσει κατακόρυφα καθώς το κόστος δανεισμού αυξήθηκε σε περισσότερο από 7% για ένα δάνειο 30 ετών από περίπου 3% ένα χρόνο νωρίτερα. Και τα επιτόκια συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία ύστερα και από την νέα αύξηση της FED την Τετάρτη κατά 75 μονάδες βάσης.

Η κατάσταση έχει πιέσει τον τομέα των στεγαστικών δανείων, ιδιαίτερα σε εταιρείες όπως η Rocket Mortgage που ευδοκιμούσαν με αναχρηματοδοτήσεις δανείων, και αναμένεται να οδηγήσει σε ενοποίηση μεταξύ των νεότερων μη τραπεζικών παικτών που έσπευσαν να εξυπηρετήσουν πελάτες μετά την αποχώρηση των περισσότερων τραπεζών των ΗΠΑ από την αγορά.

Μεταξύ των έξι μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ, η Wells Fargo ήταν ιστορικά η πιο εξαρτημένη από τα στεγαστικά δάνεια. Αλλά αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει υπό τον CEO Charlie Scharf, ο οποίος είπε ότι η τράπεζα επιδιώκει να συρρικνώσει την επιχείρηση και να επικεντρωθεί κυρίως στην εξυπηρέτηση των υπαρχόντων πελατών.