"Βυθίζονται" κατά 6,8% οι αξίες των Βρετανικών εμπορικών ακινήτων
"Βυθίζονται" κατά 6,8% οι αξίες των Βρετανικών εμπορικών ακινήτων

"Βυθίζονται" κατά 6,8% οι αξίες των Βρετανικών εμπορικών ακινήτων

Καλύτερη η εικόνα των γραφειακών ακινήτων εντός και εκτός του Λονδίνου.
Ειρήνη Θεοφανίδου
10.11.2022

Σε ποσοστό 6,8% μειώθηκαν οι αξίες σε όλα τα εμπορικά ακίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με τον τελευταίο μηνιαίο δείκτη της CBRE.

Κατά τη διάρκεια του μήνα, η αύξηση της αξίας των ενοικίων ήταν 0,3%, ενώ οι συνολικές αποδόσεις ήταν -6,4%. 

Τον Οκτώβριο, οι αξίες του retail μειώθηκαν 4,8%, αντιπροσωπεύοντας τη μικρότερη πτώση από όλους τους κλάδους. Οι μειώσεις της αξίας του κεφαλαίου στον εν λόγω τομέα προήλθαν από τα καταστήματα (-5,5%) και τις αποθήκες λιανικής (-4,7%). Τον Οκτώβριο, η αύξηση της αξίας των ενοικίων ήταν -0,1% για τον κλάδο λιανικής. Τα τυπικά καταστήματα ανέφεραν αύξηση της αξίας ενοικίασης σύμφωνα με τον μέσο όρο του κλάδου, ενώ οι αξίες ενοικίασης εμπορικών κέντρων μειώθηκαν -0,5%. Οι συνολικές αποδόσεις ήταν -4,3% για τον κλάδο λιανικής τον Οκτώβριο.

Ο κλάδος των γραφείων σημείωσε πτώση της αξίας κατά 5,1% τον εξεταζόμενο μήνα σύμφωνα με τον δείκτη της CBRE. Συγκεκριμένα, οι περιοχές εξω από το Λονδίνο/M25 και τα υπόλοιπα γραφεία του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν τις μεγαλύτερες μειώσεις κεφαλαιακής αξίας για τον μήνα (στο -5,9% και -5,4% αντίστοιχα), ενώ το κέντρο του Λονδίνου κατέγραψε μικρότερη μείωση κατά 4,8%). 

Οι αξίες ενοικίασης για τον κλάδο γραφείων αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Οκτώβριο. Η αύξηση των ενοικίων για τα γραφεία του κεντρικού Λονδίνου και τα γραφεία έξω από την πόλη του Λονδίνου/M25 ήταν σύμφωνη με την αύξηση του κλάδου, ωστόσο τα υπόλοιπα γραφεία του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν χαμηλότερη αύξηση της αξίας των ενοικίων. Κατά τη διάρκεια του μήνα, οι συνολικές αποδόσεις υποχώρησαν 4,8% για τον τομέα. 

Τον Οκτώβριο, τα βιομηχανικά ακίνητα σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση κεφαλαιακής αξίας στο 10,6%. Οι βιομηχανίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ήταν η κινητήρια δύναμη της μείωσης της αξίας του βιομηχανικού κεφαλαίου (-11,8%), καταγράφοντας πολύ μεγαλύτερη πτώση από ό,τι οι βιομηχανίες στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο (-8,3%). 

Η αύξηση της αξίας των βιομηχανικών ενοικίων ήταν 0,4% τον Οκτώβριο. Η αύξηση της αξίας των ενοικίων οφείλεται στην αύξηση των ενοικίων κατά 0,8% στις βιομηχανίες στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Οκτώβριο, οι συνολικές αποδόσεις της βιομηχανίας υποχώρησαν 10,3%.

CBRE UK Monthly Index Snapshot: Οκτώβριος 2022

 Ολα τα ακίνηταΓραφείαΓραφεία Κεντρικό ΛονδίνοΛιανικήΒιομηχανικάΆλλα
Συνολική απόδοση-6.4% -4.8%-4.5%-4.3%-10.3%-6.4%
Αύξηση κεφαλαιακής αξίας-6.8%-5.1%-4.8%-4.8%-10.3%-3.8%
Αύξηση αξίας ενοικίων 0.3% 0.2% 0.2%-0.1% 0.4% 0.5%
πηγή: CBRE