Κατά τη διάρκεια των διαδικασιών, η προσιτή στέγαση αναδείχθηκε ως κεντρικό στοιχείο toy βιώσιμου αστικού σχεδιασμού. Οι συμμετέχοντες τόνισαν τη διπλή πρόκληση της αντιμετώπισης των ελλείψεων στέγασης, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι αυτές οι αναπτύξεις ενσωματώνουν πράσινες κατασκευαστικές πρακτικές κατασκευής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε ηγετική θέση, υποστηρίζοντας ολοκληρωμένα έργα αστικής ανάπλασης που συνδυάζουν την προσιτότητα με τη βιωσιμότητα.
Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΕ, η Ένωση στοχεύει στη δημιουργία πόλεων που θα είναι όχι μόνο βιώσιμες αλλά και δίκαιες. Η προσιτή στέγαση θεωρήθηκε στενά συνδεδεμένη με την ανθεκτικότητα στο κλίμα και την ενεργειακή απόδοση, διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα με ελάχιστο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Όπως υπογράμμισε η Teresa Czerwińska, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB): «Τα έργα που χρηματοδοτούνται μέσω πλαισίων υποστηριζόμενων από την ΕΕ στοχεύουν στη δημιουργία αστικών χώρων που είναι βιώσιμοι, δίκαιοι και ανθεκτικοί».
Ωστόσο, η χρηματοδότηση παραμένει μείζον εμπόδιο. Η COP29 υπογράμμισε μηχανισμούς όπως ανταλλαγές χρέους για το κλίμα και σημαντικότερα ταμεία για την προσαρμογή στο κλίμα, με σκοπό την στήριξη πράσινων οικιστικών έργων. Παράλληλα, πλουσιότερα κράτη, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις οικονομικές συνεισφορές τους για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να εφαρμόσουν βιώσιμες πρωτοβουλίες στέγασης.
Για την Ελλάδα και την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, οι επιπτώσεις της COP29 είναι ξεκάθαρες. Με την ΕΕ να πιέζει για αυστηρότερες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και να δίνει έμφαση στις πράσινες υποδομές, οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο θα χρειαστεί να ευθυγραμμίσουν τα έργα τους με αυτές τις προτεραιότητες. Η Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (EPBD), η οποία απαιτεί αυστηρότερους οικοδομικούς κανονισμούς και ενθαρρύνει την ενσωμάτωση ανανεώσιμων συστημάτων ενέργειας, αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις αστικές και οικιστικές αναπτύξεις σε όλη την Ευρώπη. Για τους Έλληνες κατασκευαστές, αυτό παρουσιάζει προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Η μετασκευή του υπάρχοντος αποθέματος κατοικιών με στόχο την ευθυγράμμιση με τα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις, αλλά τα πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης κόστους και της βελτιωμένης αξίας του ενεργητικού, είναι σημαντικά.
Όπως τόνισε ο Frans Timmermans, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: «Η μετάβαση σε βιώσιμες πόλεις δεν είναι μόνο περιβαλλοντική αναγκαιότητα αλλά και οικονομική ευκαιρία για την οικοδόμηση ανθεκτικών κοινοτήτων και τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας». Τόνισε, επίσης, τη δέσμευση της ΕΕ να αντιμετωπίσει την οικονομικά προσιτή στέγαση στο πλαίσιο της δράσης για το κλίμα, διασφαλίζοντας ενεργειακά και οικονομικά αποδοτικές κατασκευαστικές πρακτικές.
Η σύνοδος κορυφής έριξε επίσης φως στις τεχνολογικές καινοτομίες που οδηγούν στη βιώσιμη αστικοποίηση. Από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για αποτελεσματικό αστικό σχεδιασμό έως αρθρωτές κατασκευαστικές μεθόδους που ελαχιστοποιούν τα απόβλητα, αυτές οι εξελίξεις παρέχουν στον τομέα των ακινήτων νέα μονοπάτια για την επίτευξη βιωσιμότητας και τη μείωση του κατασκευαστικού κόστους.
Η COP29 σκιαγράφησε το μέλλον της αστικής ανάπτυξης και του κλάδου των ακινήτων, εστιάζοντας στο τρίπτυχο προσιτότητα, ανθεκτικότητα και καινοτομία. Για τους εμπλεκόμενους στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, το βασικό μήνυμα είναι σαφές: οι επενδύσεις που ευθυγραμμίζονται με το κλίμα αποτελούν όχι μόνο ρυθμιστική υποχρέωση αλλά και στρατηγική αναγκαιότητα για τη διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων σε μια ταχέως εξελισσόμενη παγκόσμια αγορά.