Οι αστικές περιοχές ευθύνονται για περίπου το 70% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, καθιστώντας το μετασχηματισμό τους κρίσιμο για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα. Στην COP29, οι συζητήσεις για την αστικοποίηση εστιάζουν σε ολοκληρωμένες λύσεις κινητικότητας και βιώσιμες υποδομές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στήριξη της ΕΕ στο σχέδιο εκσυγχρονισμού του μετρό του Μπακού στο πλαίσιο του Προγράμματος Αστικής Κινητικότητας της πόλης, που ευθυγραμμίζεται με την πρωτοβουλία «Global Gateway», προωθώντας έξυπνα, πράσινα αστικά περιβάλλοντα μέσω βιώσιμων επενδύσεων.
Κτίρια και ακίνητα: Απεξάρτηση από τον άνθρακα και ανθεκτικότητα
Τα κτίρια ευθύνονται για σχεδόν το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και για παρόμοιο ποσοστό των εκπομπών. Η COP29 υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης υφιστάμενων ακινήτων και διασφάλισης ότι οι νέες κατασκευές πληρούν τα πρότυπα καθαρής ενέργειας. Στη διάσκεψη, η ΕΕ έφερε στο προσκήνιο την Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, η οποία απαιτεί αυστηρότερους οικοδομικούς κανονισμούς και ενθαρρύνει την ενσωμάτωση ανανεώσιμων συστημάτων ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητας.
Για τον τομέα των ακινήτων, αυτή η αλλαγή απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε βιώσιμα υλικά, ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες και πρακτικές κυκλικής κατασκευής. Καινοτομίες, όπως η αρθρωτή κατασκευή και η επαναχρησιμοποίηση παλαιών δομών, αποτελούν πλέον κεντρικό άξονα για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κατασκευών.
Οι Χώρες που Πρωτοστατούν
Η ΕΕ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής φιλόδοξων πολιτικών για το κλίμα κατά τη διάρκεια της φετινής COP29, καλώντας τις συμμετέχουσες χώρες να ενισχύσουν τις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές τους (NDCs) ώστε να ευθυγραμμιστούν με τη Συμφωνία του Παρισιού. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της χρηματοδότησης για αστική ανανέωση και την προώθηση παγκόσμιων συνεργασιών. Πρωτοβουλίες, όπως αυτή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) με το Αζερμπαϊτζάν, αναδεικνύουν το συνδυασμό τεχνογνωσίας και χρηματοδότησης για έργα μεγάλης κλίμακας.
Ωστόσο, η ΕΕ δεν είναι η μόνη που υποστηρίζει την «πράσινη» μετάβαση των πόλεων και των κτιρίων. Διάφορες χώρες έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η Βραζιλία, που τόνισε την αστική αναδάσωση και τις πράσινες δημόσιες μεταφορές, και η Φινλανδία, με τη δέσμευση της πόλης Turku σε κλιματικές δράσεις. Παράλληλα, χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ενισχύσει τη χρηματοδότηση για την πράσινη μετάβαση σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Η COP29 διαμορφώνει το μέλλον της αστικής ανάπτυξης και της αγοράς ακινήτων, δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα. Για τον τομέα, αυτό σημαίνει διπλή εστίαση στη μείωση εκπομπών και τη δημιουργία προσαρμόσιμων, ανθρωποκεντρικών χώρων. Με την ΕΕ να ηγείται σε πολιτικές και καινοτομίες, μια σαφής πορεία παρουσιάζεται στα ενδιαφερόμενα μέρη: η επένδυση σε βιώσιμες πρακτικές σήμερα μπορεί να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα σε μια ραγδαία εξελισσόμενη αγορά.