Δάνεια πάνω από $3 τρισ σε ακίνητα πιέζουν για deals
Δάνεια πάνω από $3 τρισ σε ακίνητα πιέζουν για deals

Δάνεια πάνω από $3 τρισ σε ακίνητα πιέζουν για deals

O μέσος αριθμός προσφορών ανά συμφωνία αυξήθηκε κατά 16% τον Νοέμβριο του 2023 από το τέλος του 2022.
Ειρήνη Θεοφανίδου
12.01.2024

Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και η πτώση των τιμών ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά στην παγκόσμια αγορά εμπορικών ακινήτων για το 2023.

Σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τις αξίες και έτσι οι αγοραστές βλέπουν επιτέλους περισσότερες ευκαιρίες για deals αφού η αβεβαιότητα σχεδόν "πάγωσε" την αγορά για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με την Jones Lang LaSalle Inc ο μέσος αριθμός προσφορών ανά συμφωνία αυξήθηκε κατά 16% τον Νοέμβριο του 2023 από το τέλος του 2022. Η διεθνής εταιρεία συμβούλων εκτιμά ότι πάνω από $3 τρισ σε ακίνητα σε όλο τον κόσμο έχουν χρέος που λήγει μέχρι το 2025 και θα χρειαστούν έως και $570 δισ. σε νέα ίδια κεφάλαια, δεδομένης της απότομης πτώσης των αξιών. 

Καθώς ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να κάνουν στροφή τονίζοντας ότι ο κύκλος της ταχείας αύξησης των επιτοκίων κλείνει, οι επενδυτές έχουν αποκτήσει καλύτερη εικόνα για το κόστος δανεισμού. Και αρκετές συμφωνίες στον κλάδο των ακινήτων - συμπεριλαμβανομένης της πώλησης χρέους εμπορικών ακινήτων ύψους περίπου $33 δισ. από την χρεοκοπημένη Signature Bank - έχουν επίσης προσφέρει περισσότερη διαφάνεια στις αξίες. 

Σύμφωνα με την JLL η αγορά πρέπει ακόμη να δει μια μεγαλύτερη περίοδο σταθερότητας όσον αφορά στα επιτόκια για να "ξεκλειδώσει" πλήρως το κεφάλαιο που βρίσκεται στην... άκρη. Aπό την πλευρά τους πολλοί ιδιοκτήτες θα περιμένουν να σταθεροποιηθούν ακόμη περισσότερο ή δυνητικά αρχίσουν να αυξάνονται οι τιμές μέχρι να αρχίσουν να πραγματοποιούν συναλλαγές.

ΠΗΓΗ: Bloomberg