Deal done για Intrakat και Ελλάκτωρ
Deal done για Intrakat και Ελλάκτωρ

Deal done για Intrakat και Ελλάκτωρ

Μετά το "πράσινο φως" από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα δημιουργηθεί ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο
Ειρήνη Θεοφανίδου
31.03.2023

Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ των εταιριών Ελλάκτωρ και Intrakat για την πώληση της ΑΚΤΩΡ.

Μόλις οι δυο εταιρίες λάβουν το "πράσινο φως" από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ολοκληρωθεί το deal η Intrakat θα γίνει ο νούμερο δυο "παίχτης" του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου (μετά την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) με ανεκτέλεστο €4 δισ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα για την εξαγορά ανήλθε σε €214 εκατ., εκ των οποίων τα €100 εκατ. αφορούν καταβολή τιμήματος και τα €114 εκατ., ανάληψη υποχρεώσεων της ΑΚΤΩΡ (δάνεια, εγγυητικές επιστολές).

Για τη διοίκηση της INTRAKAT, το "στοίχημα" της επόμενης μέρας δεν είναι απλά η αύξηση των έργων και του ανεκτέλεστου, αλλά η κατασκευή μεγάλων έργων εθνικής εμβέλειας και σημασίας με σύγχρονους όρους, που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά χάρη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους (βιωσιμότητα, πράσινα υλικά, κοινωνικό αποτύπωμα). 

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία από τον περασμένο Ιούλιο έχει περάσει σε νέο μετοχικό σχήμα με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Εξάρχου και εστιάζει στην απόδοση επιχειρηματικής υπεραξίας στα έργα που αναλαμβάνει. Σύμφωνα με κύκλους της εισηγμένης "η συμφωνία με για την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ επιβεβαιώνει τη στρατηγική της διοίκησης και των νέων βασικών μετόχων της (Δ. Μπάκος, Ι. Καϋμενάκης, Εξάρχου) να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα πρωταγωνιστικό ρόλο στις εγχώριες κατασκευές.

Οι κινήσεις του ομίλου Ελλάκτωρ

Ενα από τα μεγαλύτερα "στοιχήματα" όμως και του Ομίλου Ελλάκτωρ -μετά και την είσοδο της REGGEBORGH ως βασικού μετόχου- ήταν να επαναφέρει την ιστορική κατασκευαστική εταιρεία σε ανταγωνιστικό επίπεδο και να μετατρέψει τις ζημιές σε κέρδη με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Μία σειρά από στρατηγικές αποφάσεις όπως, η έκδοση ομολογιακού δανείου €50 εκατ. με κάλυψη -κατά το μεγαλύτερο ποσοστό- από την REGGEBORGH, η επιτυχής Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά €120 εκατ.  και η απόφαση σταδιακής απεμπλοκής του Ομίλου από ζημιογόνες αγορές, θα επανατοποθετήσουν στρατηγικά τον Όμιλο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Με την παραπάνω συμφωνία ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ: 

Ισχυροποιεί περαιτέρω τη χρηματοοικονομική του θέση, μέσω ενίσχυσης της λειτουργικής και καθαρής του κερδοφορίας και των αντίστοιχων περιθωρίων κέρδους. 

Ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά του και κατά συνέπεια τη δυνατότητά του, αφενός να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του σχέδιο και αφετέρου να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους. 

Αποκτά ευελιξία και δυνατότητα αξιοποίησης των κεφαλαίων αυτών προκειμένου να επικεντρωθεί σε κερδοφόρες δραστηριότητες στον τομέα των υποδομών, με μεγαλύτερες αποδόσεις και χαμηλότερο κίνδυνο.

Να σημειωθεί ότι όσον αφορά στο κομμάτι του real estate o ομιλος μέσω της REDS αναμένεται να αναπτύξει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο ύψους €400 εκατ. που αφορά το project Καμπάς αλλά και την ανάπτυξη στις Γούρνες Ηρακλείου.