Διάσημα κτίρια που ενεπλάκησαν σε δικαστικούς αγώνες
Διάσημα κτίρια που ενεπλάκησαν σε δικαστικούς αγώνες

Διάσημα κτίρια που ενεπλάκησαν σε δικαστικούς αγώνες

Περιπτώσεις ακινήτων που έγιναν αντικείμενο δικαστικών διαφορών.
Βάλια Πολίτη
13.04.2023

Ουκ ολίγες είναι οι περιπτώσεις κτιρίων που έχουν εμπλακεί σε δικαστικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας του δομημένου περιβάλλοντος. Νομικές αναμετρήσεις και δικαστικές υποθέσεις σχετικά με την προσβασιμότητα, τους τραυματισμούς, τις υλικές ζημιές σε κτίρια, τον σχεδιασμό και τη διαχείριση έργων αποτελούν μερικά μόνο πρόσφατα παραδείγματα της λίστας που συγκέντρωσε το Dezeen.

tate-modern-extension-herzog-de-meuron-london-jim-stephenson_dezeen.jpg

Επέκταση Tate Modern, UK, των Herzog & de Meuron

Η επέκταση Tate Modern που σχεδιάστηκε από τους Herzog & de Meuron, έγινε αντικείμενο μαραθώνιας δικαστικής διαμάχης, αφού κάτοικοι των γειτονικών διαμερισμάτων στο Neo Bankside, της εταιρείας RSHP, παραπονέθηκαν ότι η πλατφόρμα προβολής της γκαλερί εισέβαλε στην ιδιωτικότητά τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο και το Εφετείο απέρριψαν τις αξιώσεις των κατοίκων το 2019 και το 2022 αντίστοιχα, αλλά την 1η Φεβρουαρίου 2023, μια πλειοψηφική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου ανέτρεψε αυτές τις απορρίψεις και αποφάσισε υπέρ των κατοίκων, καθορίζοντας ότι η γκαλερί προβολής εμποδίζει τους κατοίκους να απολαύσουν τα σπίτια τους.

Η υπόθεση εκκρεμεί, καθώς έχει πλέον επιστρέψει εκ νέου στο Ανώτατο Δικαστήριο για να βρεθεί λύση.


Skyslide_USA_OUE_Limited_dezeen.png

Skyslide, ΗΠΑ, της OUE Limited

Σχεδιασμένο ως τουριστικό αξιοθέατο για όσους αναζητούν τη συγκίνηση του Λος Άντζελες, το Skyslide ήταν μια γυάλινη τσουλήθρα που συνέδεε τον 70ο και τον 69ο όροφο του US Bank Tower, συνολικού ύψους 72 ορόφων.

Αμέσως μετά το άνοιγμα, αρκετοί άνθρωποι μήνυσαν τους κατασκευαστές και τους χειριστές της τσουλήθρας για τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που ισχυρίστηκε ότι έσπασε τον αστράγαλό της γλιστρώντας στο αξιοθέατο με ταχύτητα.

Η τσουλήθρα έκλεισε αμέσως μετά και αναφέρθηκε ότι η υπόθεση μεταξύ της τραυματίας και του διευθυντή του κτιρίου διευθετήθηκε. Τα τρέχοντα σχέδια για την ανακαίνιση του κτιρίου περιλαμβάνουν την αφαίρεση της τσουλήθρας.


queens-library-hunters-point-architecture-steven-holl-new-york-city-usa-paul-warchol_dezeen_2364_sq-852x852.png

Hunters Point Library, ΗΠΑ, του Steven Holl Architects 

Το 2019, η βιβλιοθήκη Hunters Point που άνοιξε πρόσφατα στο Long Island City της Νέας Υόρκης (βλ. και φωτογραφία εξωφύλλου) δέχθηκε πυρά από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Disability Rights Advocates (DRA), η οποία υποστήριξε ότι το κτίριο έκανε διακρίσεις σε βάρος ατόμων με κινητικές αναπηρίες, δεδομένου ότι τρεις περιοχές με ράφια ήταν προσβάσιμες μόνο από τις σκάλες.

Άλλα υποτιθέμενα προβλήματα με το κτίριο που σχεδίασε η Steven Holl Architects, περιελάμβαναν την πανοραμική του θέα που ήταν προσβάσιμη μόνο από τη σκάλα και το γεγονός ότι υπήρχε μόνο ένας ανελκυστήρας που δεν σταματούσε σε όλα τα επίπεδα.

Η DRA κατέθεσε ομαδική αγωγή κατά της βιβλιοθήκης και της πόλης της Νέας Υόρκης για παραβίαση του νόμου περί Αμερικανών με Αναπηρία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του DRA, η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.


ponte-della-costituzione-bridge-venice-santiago-calatrava_dezeen_2364_col_0-852x852.jpg

Γέφυρα Ponte della Costituzione, Ιταλία, του Santiago Calatrava

Σχεδιασμένη από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Santiago Calatrava, η γέφυρα Ponte della Costituzione στη Βενετία έχει αποτελέσει μήλο της έριδος από τότε που άνοιξε το 2008.

Το 2013, ένας ανελκυστήρας κινητικότητας προστέθηκε στη βαθμιδωτή γέφυρα, αφού επικρίθηκε για την έλλειψη πρόσβασης με αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο διέταξε την αφαίρεσή του έξι χρόνια αργότερα, επειδή ήταν ελαττωματικός. Το γυαλί στο πάτωμα των σκαλοπατιών επικρίθηκε επίσης ότι είναι υπερβολικά ολισθηρό, προκαλώντας τακτικές πτώσεις πεζών.

Αν και ο Calatrava υποστήριξε ότι η γυάλινη πλακόστρωση που τοποθετήθηκε αρχικά συμμορφωνόταν με τους κανονισμούς και είχε υπογραφεί από τις τοπικές αρχές, το δικαστήριο τον κατηγόρησε το 2019 για «βαρεία αμέλεια» κατά το σχεδιασμό της γέφυρας και επέβαλε στον αρχιτέκτονα πρόστιμο 78.000 ευρώ.

Το επόμενο βήμα της πόλης της Βενετίας για τη μείωση των πτώσεων στη γέφυρα είναι να αντικαταστήσει τα γυάλινα τμήματα του δαπέδου με πέτρα.


200-amsterdam-elkus-manfredi-architects-news-skyscraper-new-york-city-usa_dezeen_2364_sq-852x852.jpg

200 Amsterdam, ΗΠΑ, της Elkus Manfredi Architects

Οι κατασκευαστές του ουρανοξύστη 200 Amsterdam στη Νέα Υόρκη έλαβαν νομικά μέτρα το 2020 για να ασκήσουν έφεση κατά μιας δικαστικής απόφασης, η οποία απαιτούσε τη μείωση του ύψους του μερικώς κατασκευασμένου ουρανοξύστη κατά 20 ορόφους.

Μετά από διαμαρτυρίες από κοινοτικές ομάδες, το δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι δεν έπρεπε να εκδοθεί άδεια για την ανάπτυξη του κτιρίου σε 52 ορόφους, καθώς υπερέβαινε το όριο χωροθέτησης.

Ωστόσο, η κατασκευή συνεχίστηκε εν μέσω της διαμάχης και τον Μάρτιο του 2021 η δικαστική απόφαση ανατράπηκε. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε αργότερα το ίδιο έτος χωρίς αλλαγές στον αριθμό των ορόφων.


mole-house-adjaye-associates-residential-architecture-ed-reeve_dezeen_2364_sq_a-1704x1704.png

Mole House, UK, της Adjaye Associates

Ο συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός William Lyttle, με το παρατσούκλι Mole Man, έσκαψε παράνομα μια σειρά από τούνελ κάτω από το σπίτι του στο ανατολικό Λονδίνο για μια περίοδο 40 ετών, με βάθος οκτώ μέτρων και μήκους 20 μέτρων προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το 2006 ο Lyttle έλαβε μια δικαστική απόφαση που τον έδιωχνε από το ακίνητο, ενώ οι μηχανικοί γέμισαν τις τρύπες με τσιμέντο, για το οποίο του δόθηκε εντολή να καλύψει το κόστος.

Η Adjaye Associates μεταμόρφωσε το εγκαταλελειμμένο σπίτι το 2020, προσθέτοντας πολλαπλές εισόδους και εξόδους στο σπίτι ως φόρο τιμής στον Lyttle, ο οποίος πέθανε το 2010.


harmon-hotel-norman-foster-las-vegas_dezeen_2364_col_0-852x852.jpg

Ξενοδοχείο Harmon, ΗΠΑ, της Foster + Partners

Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου MGM Resorts International και ο εργολάβος Tutor Perini μπήκαν σε μια διαμάχη για το ποιος ήταν υπεύθυνος για τα σοβαρά δομικά ελαττώματα στο ξενοδοχείο Harmon που σχεδίασε η Foster + Partners στο Λας Βέγκας.

Το 2014, ενώ ήταν ακόμη υπό κατασκευή, ένα δικαστήριο αποφάσισε ότι το κτίριο έπρεπε να κατεδαφιστεί, αφού οι ειδικοί ισχυρίστηκαν ότι κινδύνευε να ανατραπεί σε σεισμό. Το κτίριο κατεδαφίστηκε το επόμενο έτος, με τη δικαστική διαμάχη να καταλήγει τελικά σε διευθέτηση.


antepavilion-tensegrity-structure-police-raid_dezeen_2364_col_0-852x852.jpg

All Along the Watchtower, UK, της Project Bunny Rabbit

Στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού διαγωνισμού αρχιτεκτονικής Antepavilion 2021, το Project Bunny Rabbit δημιούργησε μια δομή προέντασης κατασκευασμένη από πόλους μπαμπού και χαλύβδινα καλώδια, η οποία παρουσιάστηκε στην ταράτσα του χώρου τέχνης Antepavilion στο ανατολικό Λονδίνο.

Στις 25 Ιουνίου του ίδιου έτους, περισσότεροι από 40 αστυνομικοί εισέβαλαν στο κτίριο και συνέλαβαν τους διοργανωτές του Antepavilion. Πιστεύεται ότι οι αξιωματικοί πίστευαν ότι το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από την περιβαλλοντική ομάδα διαμαρτυρίας Extinction Rebellion, η οποία είχε αναπτύξει παρόμοιες δομές προέντασης για να αποκλείσει δρόμους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η αστυνομική επιδρομή του 2021 ήταν παράνομη και η Μητροπολιτική Αστυνομία διατάχθηκε να καταβάλει αποζημίωση για ζημιές που προκλήθηκαν από την αναγκαστική είσοδο.

Το Antepavilion είχε επίσης συγκρούσεις με το τοπικό συμβούλιο. Ο διαγωνισμός του 2022 ακυρώθηκε και αναβλήθηκε επ' αόριστον μετά από διαφωνίες σχεδιασμού με το Συμβούλιο του Hackney, το οποίο ισχυρίστηκε ότι χρειαζόταν άδεια σχεδιασμού πριν από την ανέγερση νέων κατασκευών στην οροφή ή τη βεράντα του χώρου.


david-adjaye-house-demolished-brad-pitt-make-it-right-foundation_dezeen_2364_col_0-852x852.jpg

Make It Right houses, ΗΠΑ, διαφορετικών αρχιτεκτόνων

Η νομική ενέργεια κατά της φιλανθρωπικής οργάνωσης Make It Right Foundation για την κατασκευή ανεπαρκών κατοικιών οδήγησε σε διακανονισμό $ 20,5 εκατ. στους ιδιοκτήτες σπιτιού, οι οποίοι είχαν αναφέρει διαρροές νερού, μαύρη μούχλα και προβλήματα με τα θεμέλια αμέσως μετά τη μετακόμισή τους.

Με συνιδρυτή τον Brad Pitt, η φιλανθρωπική οργάνωση ιδρύθηκε για να χτίσει σπίτια στη Νέα Ορλεάνη μετά την καταστροφή που προκλήθηκε από τον τυφώνα Κατρίνα το 2005 και περιλάμβανε σπίτια σχεδιασμένα από αξιόλογους αρχιτέκτονες όπως οι David Adjaye, Frank Gehry, Morphosis και Shigeru Ban.

Πολυάριθμες προσπάθειες πραγματοποιήθηκαν από το Make It Right Foundation για να διορθωθούν τα προβλήματα, αλλά το 2019, ο δικηγόρος Ron Austin κίνησε νομική αγωγή κατά της φιλανθρωπικής οργάνωσης. Το σπίτι που σχεδίασε ο Adjaye εγκαταλείφθηκε το 2012 και αργότερα κατεδαφίστηκε, επειδή κινδύνευε να καταρρεύσει.


jean-nouvel-philharmonie-de-paris_dezeen_2364_col_0-852x852.jpg

Philharmonie de Paris, Γαλλία, του Jean Nouvel

Η Philharmonie de Paris, ντυμένη με αλληλοσυνδεόμενα πλακάκια αλουμινίου σε σχήμα πουλιού, άνοιξε με δύο χρόνια καθυστέρηση και τρεις φορές μεγαλύτερο κόστος από τον προϋπολογισμό.

Ο αρχιτέκτονας Jean Nouvel και η διεύθυνση του κτιρίου συμμετείχαν σε μια νομική αναμέτρηση σχετικά με τον χειρισμό του έργου. Ο Νουβέλ είχε κινηθεί ανεπιτυχώς δικαστικά το 2015, προσπαθώντας να αποστασιοποιηθεί από το έργο, επιμένοντας να αφαιρεθεί το όνομά του από το έργο καθώς το ημιτελές κτίριο ήταν «μη συμβατό» με τα σχέδιά του.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Nouvel δέχθηκε ένα τεράστιο πρόστιμο € 170,6 εκατ. από τους ιδιοκτήτες της αίθουσας συναυλιών και στη συνέχεια άσκησε αγωγή το 2019, χαρακτηρίζοντας το ποσό «εντελώς δυσανάλογο». Το θέμα φέρεται να διευθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2021.

Πηγή: Dezeen