Διαθέσιμη η εφαρμογή Appodixi από την ΑΑΔΕ
Διαθέσιμη η εφαρμογή Appodixi από την ΑΑΔΕ

Διαθέσιμη η εφαρμογή Appodixi από την ΑΑΔΕ

Οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων, που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους.
RE+D magazine
21.09.2022

Διαθέσιμη είναι πλέον η εφαρμογή Appodixi για τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΑΑΔΕ την εφαρμογή μπορούν να "κατεβάσουν" οι ενδιαφερόμενοι από τα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appodixi και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple) https://apps.apple.com/us/app/appodixi/id1645044371.


Πώς λειτουργεί

Μέσω της εφαρμογής οι πολίτες αποκτούν τη δυνατότητα να ελέγχουν στο κινητό τους εάν η απόδειξη που έλαβαν για την αγορά ενός προϊόντος ή υπηρεσίας είναι γνήσια και εάν έγινε ορθή διαβίβαση των στοιχείων της συναλλαγής στην ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση που η εφαρμογή εντοπίσει πρόβλημα, ο πολίτης θα προωθεί την απόδειξη στην ΑΑΔΕ και θα ειδοποιείται αυτομάτως η Φορολογική Αρχή, ώστε να προβεί στις νόμιμες ενέργειες για τη βεβαίωση της παράβασης και τον καταλογισμό προστίμου.

Μετά τον καταλογισμό του προστίμου, θα προβλεφθεί ότι ένα μέρος από τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα αποκομίζει το Κράτος με την αξιοποίηση της εφαρμογής, θα επιστρέψει απευθείας στον πολίτη ο οποίος συνέβαλε ώστε να αντληθούν τα έσοδα αυτά.

Συγκεκριμένα, αυτό το οποίο εξετάζεται είναι μια χρηματική επιβράβευση, ως πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης -και μέχρι κάποιο όριο- εφόσον η αναφορά της απόδειξης στην ΑΑΔΕ οδηγήσει σε βεβαίωση προστίμου για παραβάσεις που αφορούν επέμβαση ή παραποίηση φορολογικών μηχανισμών ή για μη διασύνδεση της ταμειακής με την ΑΑΔΕ.