Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΝ, χαρακτήρισε διατηρητέα τη χρήση του ιστορικού κινηματογράφου IDEAL ο οποίος λειτουργεί σε κτίριο που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο των διατηρητέων κτιρίων, Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, κτίριο Prokesch Von Osten πρώην Ελληνικόν Ωδείον και Μέγαρο Σλήμαν Μελά. Στους χώρους της διατηρητέας χρήσης του κινηματογράφου θα επιτρέπεται η λειτουργία και άλλων πολιτιστικών χρήσεων, καθώς και η χρήση του Συνεδριακού Κέντρου.
Υπενθυμίζεται οτι ο όμιλος Μήτση έχει αναλάβει να μετατρέψει το δατηρητέο ακίνητο του ΕΦΚΑ σε 4* ξενοδοχείο πλειοδοτώντας στο σχετικό διαγωνισμό του ασφαλιστικού Ταμείου.
Το διατηρητέο κτίριο συνολικής επιφάνειας 7.945,12τμ στο οποίο στεγάζεται και ο κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ επιφάνειας 829,50 τ.μ.
σχεδιάστηκε το 1890, από τον Ερνέστο Τσίλλερ και αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα κτίρια της οδού Πανεπιστημίου.
Όπως έγινε γνωστό, η έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής συνοδεύεται με όρους που αφορούν την πρόταση εκπόνησης Master Plan του οικοπέδου (Πανεπιστημίου 46) για την αρχιτεκτονική μορφολογία, ογκοπλασία, χωροθέτηση, τροποποίηση, ανακατασκευή και τον καθορισμό των ορίων της περιοχής την οποία καταλαμβάνει η διατηρητέα χρήση στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο της γειτνίασης με τα περιβάλλοντα διατηρητέα κτίρια.
Διατηρητέος και ο κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ
Επιπλέον, το Συμβούλιο χαρακτηρίζει διατηρητέα τη χρήση του ιστορικού κινηματογράφου ΑΣΤΟΡ ο οποίος λειτουργεί σε κτίριο που βρίσκεται στο ισόγειο επταώροφου κτιρίου, (Σταδίου 28- Στοά Κοραή) χαρακτηρισμένου ως διατηρητέο (ΦΕΚ 314/Δ/21-05-84) και έργο τέχνης (ΦΕΚ 331/Β/9- 06-81), με την επωνυμία "Μέγαρο Εφεσίου".
Το εκλεκτικιστικό κτίριο οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1923-1928, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Βασίλειου Τσαγρή (1882-1941), με επιδράσεις από την Art Nouveau και τη βιεννέζικη σχολή του Otto Wagner. Ήταν μια από τις πρώτες πολυώροφες οικοδομές γραφείων του κέντρου των Αθηνών, και ταυτόχρονα ένα από τα πρώτα κτίρια στα οποία έγινε χρήση του νεοεμφανιζόμενου τότε οπλισμένου σκυροδέματος. Ανεγέρθηκε για λογαριασμό του Σπυρίδωνα Ηλ. Εφέσιου, και πουλήθηκε στην συνέχεια από τους κληρονόμους του στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο το 1950.
Το «Σινέ Αστορ» εγκαινιάστηκε στις 24 Οκτωβρίου του 1947 και οφείλει την ονομασία του στον εκκεντρικό πολυεκατομμυριούχο Τζον Τζέικοπ Αστορ (1763-1845), ο οποίος ήταν ο δημιουργός του πρώτου εμπορικού τραστ στις ΗΠΑ.
Το ΚΕΣΑ εκτίμησε ότι η διατήρηση χρήσεων πολιτισμού σε ιστορικά κτίρια της πόλης προσδίδει προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη του εκάστοτε ακινήτου και θεωρεί ότι τα επενδυτικά πλάνα αξιοποίησης του ιστορικού κτιριακού αποθέματος της Αθήνας θα πρέπει να συμβαδίζουν με την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της καλλιτεχνικής αξίας, καθώς προκύπτουν αμοιβαία οικονομικά οφέλη.
Όπως υπογραμμίζει, δεν πρέπει να διακυβεύεται η απώλεια μιας σημαντικής πολιτιστικής δραστηριότητας για την πόλη της Αθήνας, της οποίας η αξία σε μετρήσιμους και μη μετρήσιμους όρους, είναι πολύ μεγάλη.