Dima Zogheib (Arup): Με δέντρα στις πόλεις θα περιοριστούν οι θανατηφόροι καύσωνες
Dima Zogheib (Arup): Με δέντρα στις πόλεις θα περιοριστούν οι θανατηφόροι καύσωνες

Dima Zogheib (Arup): Με δέντρα στις πόλεις θα περιοριστούν οι θανατηφόροι καύσωνες

Η εταιρεία συμβούλων κτιρίων δημιούργησε εφέτος το "Urban Heat Snapshot".
Ειρήνη Θεοφανίδου
09.11.2023

Οι πόλεις θα πρέπει να φυτέψουν περισσότερα δέντρα για να αποτρέψουν δεκάδες χιλιάδες ετήσιους θανάτους από υπερβολική ζέστη, λέει η ειδικός της Arup, Dima Zogheib στο Dezeen.

Οι υπερβολικοί καύσωνες είναι σήμερα η υπ' αριθμόν ένα αιτία θανάτου από το κλίμα, με εκτιμώμενους 62.862 θανάτους που σχετίζονται με υπερβολική ζέστη σε όλη την Ευρώπη το 2022, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine. Η εταιρεία συμβούλων κτιρίων Arup δημιούργησε το Urban Heat Snapshot τον εφετινό Αύγουστο, δείχνοντας πώς οι θερμοκρασίες της πόλης μπορεί να διαφέρουν δραματικά μεταξύ των γειτονιών και προσδιορίζοντας πού προκύπτουν hotspot στο δομημένο περιβάλλον.

Με βάση την ανάλυση δεδομένων θερμότητας σε έξι μεγάλες πόλεις, διαπιστώθηκε ότι οι περιοχές με μεγάλες ποσότητες πρασίνου είχαν σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες από εκείνες που δεν είχαν πολλά δέντρα και επομένως ότι η αύξηση της αστικής φύτευσης είναι ένας από τους βασικούς τρόπους μείωσης των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη.

«Ορισμένες από τις πολύ σημαντικές ενέργειες είναι πολύ απλές, όπως η δενδροφύτευση, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τη θερμοκρασία του αέρα και επίσης μειώνει τη θνησιμότητα που προκαλείται από τη θερμότητα», δήλωσε η Zogheib επικεφαλής του θετικού σχεδιασμού της Arup. 

arup-map.jpg

Η ευρωπαϊκή εικόνα

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αύξηση της κάλυψης των δέντρων στις ευρωπαϊκές πόλεις κατά 30% θα μπορούσε να είχε αποτρέψει περίπου 2.644 θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη το 2022. Η Zogheib εξήγησε ότι διάφοροι ανοιχτοί χώροι στο δομημένο περιβάλλον μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της στρατηγικής φύτευσης συμπεριλαμβανομένων των δρόμων και των στεγών.

«Περισσότερο από το 50% των πόλεων είναι στην πραγματικότητα ανοιχτός χώρος, αν συμπεριλάβουμε όλους τους δρόμους, τους δρόμους και τις στέγες, επομένως αυτοί οι χώροι πρέπει να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο, είτε "δροσίζουν" τις πόλεις, προσκαλούν τη βιοποικιλότητα είτε υποστηρίζουν άλλες προκλήσεις ανθεκτικότητας», είπε η ίδια στο Dezeen και συμπλήρωσε «υπάρχουν και άλλες ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι πόλεις, όπως η δημιουργία λιθόστρωτων, σιντριβανιών και πηγών πόσιμου νερού για να κρατούν τους ανθρώπους δροσερούς αλλά και οι επενδύσεις πράσιων λύσεων σε στέγες κτιρίων».

Σε συνεργασία με την Αρχή του Λονδίνου, η εταιρεία δημοσίευσε μια πρόταση τον Ιούνιο για την προσθήκη αντανακλαστικών και φωτοβολταϊκών στις στέγες σε υφιστάμενα κτίρια για μείωση της χρήσης ενέργειας και χαμηλότερες θερμοκρασίες μέσα και γύρω από τα κτίρια, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των κατοίκων του "Σίτι". Η έρευνα για την πρόταση της Αρχής του Λονδίνου και το Urban Heat Snapshot προήλθε από το ψηφιακό εργαλείο UHeat της Arup, το οποίο χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες και κλιματικά δεδομένα ανοιχτού κώδικα για τη χαρτογράφηση των θερμοκρασιών του αέρα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα σε έξι μελέτες πόλεων και συγκεκριμένα σε: Κάιρο, Λονδίνο, Λος Άντζελες, Μαδρίτη, Βομβάη και Νέα Υόρκη, οι θερμοκρασίες μπορεί να διαφέρουν έως και οκτώ βαθμούς Κελσίου από γειτονιά σε γειτονιά. Για κάθε πόλη, επιλέχθηκε μια περιοχή εστίασης 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων και συλλέχθηκαν δεδομένα για την πιο ζεστή ημέρα σε κάθε πόλη το 2022. Η περιοχή εστίασης χωρίστηκε σε εξαγωνικά τετράγωνα 60.000 τετραγωνικών μέτρων για να χαρτογραφηθούν οι διαφορές στις θερμοκρασίες του αέρα και για τις δύο ημέρες και Νύχτα.

Εκτός από τις θερμοκρασίες, το εργαλείο UHeat στοιχειοθέτησε τα ύψη του κτιρίου, την ανάκλαση της επιφάνειας, τις αδιαπέραστες επιφάνειες και τις "πράσινες" και "μπλέ" υποδομές για να δημιουργήσει μια εικόνα της επίδρασης του δομημένου περιβάλλοντος στην αστική θερμότητα.