Διπλασιάστηκε το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου
Διπλασιάστηκε το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου

Διπλασιάστηκε το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου

Η τελική απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,67%
RE+D magazine
12.07.2022

Την αύξηση του κόστους δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους, κατέγραψε η επανέκδοση του 10ετους ομολόγου.

Η τελική απόδοση του τίτλου να διαμορφώθηκε στο 3,67%, από το 1,836% που είχε διαμορφωθεί στην αρχική του έκδοση τον Ιανουάριο. Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην Εαρινή του Εκθεση προειδοποιεί ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του χρέους. 

Το γεγονός αυτό, υπογραμμίζει τη σημασία περαιτέρω αναβάθμισης των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα, καθώς μέσω της ενίσχυσης της ανθεκτικότητάς τους θα γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση για όλες τις πράξεις χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος από την ΕΚΤ.

Από τις αρχές του 2022 - μετά την επιτυχή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου - έχουν αντληθεί συνολικά 5,3 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης από το Ελληνικό Δημόσιο ενός δεκαετούς τίτλου με επιτόκιο 1,83% και την επανέκδοση ενός επταετούς τίτλου με επιτόκιο 2,37%.

Οι προσφορές ανήλθαν στο ποσό των 1,934 δισ. ευρώ, ενώ ο ΟΔΔΗΧ άντλησε κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ και η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,87 φορές. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική έκδοση του ομολόγου το Ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει 3 δισ. ευρώ. Σκοπός της επανέκδοσης, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας στη συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση.

Συναφώς το Δημοσιονομικό Συμβούλιο διαπιστώνει στην ίδια έκθεση, ότι παρά την στήριξη της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα PEPP, ο τερματισμός του προγράμματος τον Μάρτιο, παρά τις διαβεβαιώσεις για την συνέχιση της στήριξης της ρευστότητας της Ελλάδας από την ΕΚΤ, αυξάνει την ασυμμετρία στην αποτίμηση των κινδύνων της ελληνικής οικονομίας εκ μέρους των αγορών, όσο η ελληνική οικονομία στερείται επενδυτικής βαθμίδας.