Δισανάλογα υψηλοί φόροι στα ακίνητα σε φτωχότερες περιοχές των ΗΠΑ
Δισανάλογα υψηλοί φόροι στα ακίνητα σε φτωχότερες περιοχές των ΗΠΑ

Δισανάλογα υψηλοί φόροι στα ακίνητα σε φτωχότερες περιοχές των ΗΠΑ

Το Τέξας έχει αναφερθεί ως η δεύτερη πιο υπερτιμημένη αγορά κατοικίας στη χώρα.
Ειρήνη Θεοφανίδου
24.06.2022

Το Τέξας είναι η πόλη των ΗΠΑ με την μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση καθώς οι άνθρωποι μεταναστεύουν ολοένα και περισσότερο εκεί αφού το θεωρούν ως την «δημοσιονομική γη της επαγγελίας».

Το Τέξας δεν έχει φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων – ένα σημαντικό όφελος σε σύγκριση με άλλες μεγάλες πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ που έχουν υψηλούς συντελεστές φόρου εισοδήματος. 

Σύμφωνα με το Φορολογικό Ίδρυμα, η συνολική φορολογική επιβάρυνση της πολιτείας είναι η έκτη χαμηλότερη στη χώρα. Ωστόσο, για πολλούς νέους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συνταξιούχων, η συνολική φορολογική επιβάρυνση μπορεί να μην είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στην πολιτεία που έφυγαν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κρατικοί και τοπικοί φόροι του Τέξας πέφτουν δυσανάλογα σε άτομα με χαμηλότερο εισόδημα. Δηλαδή, όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα ενός φορολογούμενου, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του εισοδήματος που καταβάλλεται σε φόρους. Μάλιστα, το κράτος βρίσκεται σήμερα στην 46η θέση στη φορολογική προοδευτικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία το Τέξας έχει μέσο συνδυασμένο πολιτειακό και τοπικό φόρο επί των πωλήσεων 8,20%, κατατάσσοντάς το στην 14η θέση μεταξύ των πολιτειών.

Φόρος ακινήτων

Η πολιτεία αυτή, σύμφωνα με το Φορολογικό Ίδρυμα έχει επίσης τον 6ο υψηλότερο φόρο ακινήτων, μετά το Νιου Τζέρσεϊ, το Ιλινόις, το Νιου Χάμσαϊρ, το Βερμόντ και το Κονέκτικατ. Χωρίς φόρους εισοδήματος που να μοιράζονται με τις τοπικές κυβερνήσεις, οι φόροι ακίνητης περιουσίας δεν είναι μόνο υψηλοί αλλά έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Όπως λέει το δημοσίευμα του Marketwatch αν για παράδειγμα, κάποιος αγόραζε ένα σπίτι στο Leander, τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη στην Αμερική που βρίσκεται λίγο έξω από το Ωστιν, στη μέση τιμή της αγοράς στην κομητεία Travis των 632.208 $, θα πλήρωνε 14.150 $ σε φόρους ακινήτων. Σε μεγάλο βαθμό, η αύξηση στους φόρους ακινήτων μπορεί να αποδοθεί τόσο στην άνοδο των τιμών των κατοικιών και στην επακόλουθη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων, καθώς και στην ανάγκη χρηματοδότησης των υποδομών (όπως σχολεία, δρόμοι και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας) που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της εισροής του πληθυσμού. 

Το Τέξας έχει αναφερθεί ως η δεύτερη πιο υπερτιμημένη αγορά κατοικίας στη χώρα. Σίγουρα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να θεωρούν τους υπερβολικούς φόρους ιδιοκτησίας ως μια «λογική πληρωμή» για τοπικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας όπως τα καλά σχολεία, όμως, μια τέτοια λογική δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους ορισμένων περιοχών που «πηγαίνουν», όπως το Ώστιν, το Ντάλας και το Χιούστον, καθώς και ορισμένα από τα προάστια τους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Ρομπέν των Δασών του Τέξας», το κράτος πρέπει να «ανακτήσει» τους φόρους ιδιοκτησίας από τις «πλούσιες» σχολικές περιοχές και να τους διανείμει στους φτωχότερους περιοχές.

Πέρα από τους φόρους ιδιοκτησίας

Το κόστος της μετακίνησης, όπως οι υψηλοί φόροι επί των πωλήσεων και τα ακίνητα, μπορεί να είναι άλλο ένα σοκ για τους «νεοφερμένους» κατοίκους. Το Τέξας έχει 47 οδικές εγκαταστάσεις με διόδια, το υψηλότερο επίπεδο από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία και το τέταρτο υψηλότερο σε μίλια με διόδια. Το κόστος των διοδίων θα είναι ιδιαίτερα επαχθές για τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα, καθώς τα διόδια, όπως οι φόροι επί των πωλήσεων, είναι εμφανώς οπισθοδρομικά.