Συνεχίζει την ανοδική της πορεία η εγχώρια αγορά ακινήτων και κατασκευών
Συνεχίζει την ανοδική της πορεία η εγχώρια αγορά ακινήτων και κατασκευών

Συνεχίζει την ανοδική της πορεία η εγχώρια αγορά ακινήτων και κατασκευών

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές εξελίξεις οι οποίες όμως μπορούν να αποτελέσουν και "ευκαιρία" για τοποθετήσεις.
RE+D magazine
28.03.2022

Δυναμική ανάκαμψη σημειώνει η ελληνική αγορά ακινήτων όπως δείχνουν τα στοιχεία με άνοδο των τιμών και των αποδόσεων, αλλά και αισιοδοξία από πλευράς επαγγελματιών του κλάδου.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σημαντική αύξηση κατά 9,8% κατέγραψαν οι τιμές των νέων διαμερισμάτων τη χρονιά που μας πέρασε. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι το δ΄ τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 9,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το δ΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν 9,8% για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και 8,6% για τα παλαιά, δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το 2021, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 7,4%, έναντι αύξησης 4,9% το 2020, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 6,9% το 2021, έναντι αύξησης 4,2% το 2020.

Δυναμική ανάκαμψη προβλέπουν και διάφορες μελέτες και εκτιμήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με πιο πρόσφατη την έρευνα της διεύθυνσης Ανάλυσης της Cerved Property Services (CPS) για την ελληνική αγορά ακινήτων. Όπως αναφέρει το 2021 υπήρξε μια ισχυρή χρονιά για την ελληνική αγορά κατοικιών, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022 προβλέπεται ακόμη ισχυρότερο, καθώς σύμφωνα με το 61% του δικτύου των συνεργατών της CPS, η αγορά θα ακολουθήσει ανοδική πορεία, με το 37% να προβλέπει ότι η αγορά θα παραμείνει σταθερή, ενώ μόλις το 2% αναμένει συρρίκνωση. Οι συνεργάτες της CPS προβλέπουν διαφορετικές τάσεις για κάθε υποκατηγορία ακινήτων. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών και Εκτιμήσεων της Cerved Property Services, Δ. Παπαστάμος, οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και οι συνεπακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις διεθνώς, είναι πιθανό να επηρεάσουν δυσμενώς την αναμενόμενη πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς κυρίως ως προς τον βαθμό υλοποίησης των νέων οικοδομών αλλά και τον πιθανό ετεροχρονισμό των αποφάσεων διεθνών επενδυτών όσον αφορά νέα σχεδία στο ελληνικό real estate. Τονίζει όμως ότι πολλές φορές βέβαια αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον μπορεί να ανατραπεί εύκολα και να οδηγήσει σε βελτίωση της αγοράς

Την ίδια ώρα ο κ. Ιωσήφ Αραμπατζής, διευθύνων σύμβουλος της Επίκυκλος Κατασκευαστικής επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «αν η ερώτηση είναι ποια είναι η καλύτερη στιγμή για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα, η απάντηση είναι χθες». «Όποιος δεν πρόλαβε να τοποθετηθεί χθες, τότε η καλύτερη στιγμή είναι το σήμερα. Θεωρούμε ότι τους επόμενους μήνες οι τιμές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, θα έχουν ανοδική τάση», προσθέτει ο κ. Αραμπατζής.

Αναφέρει τρεις βασικούς λόγους:

-Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης ειδικά αν συνυπολογιστεί η καλή ποιότητα κατασκευής σε μεγάλο μέρος των προσφερομένων ακινήτων.

- Η ποσότητα των αδειοδοτημένων έργων μαζί με ότι σχέδιο μελετάται αυτή την περίοδο, είναι κατά πολύ μεγαλύτερα του εργατικού δυναμικού της χώρας, ακόμα και αν παγώσουν προσωρινά κάποια έργα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

-Οι επερχόμενοι δασμοί ρύπων στην Ευρώπη λόγω των στόχων για έναν πιο πράσινο κόσμο, με αρχής γενομένης την ενεργειακής κρίση τιμών και με επακόλουθο πλήθος ρυθμίσεων, σίγουρα κοστοβόρων ως προς την κατασκευή.

Όπως επισημαίνει, παρά τις όποιες εξελίξεις, η Επίκυκλος συνεχίζει κανονικά όλα τα επενδυτικά κατασκευαστικά έργα που έχουν προγραμματιστεί. Μια σειρά αυτόνομων ενεργειακά πολυκατοικιών με ένα πλήθος διαμερισμάτων νέας γενιάς που σε μια μελλοντική βαθμολόγηση ποινών βάσει ρύπων στα ακίνητα, αυτά θα εξαιρούνταν ως σύγχρονα ενός μελλοντικού κόσμου που είναι μπροστά μας. Τέτοια ακίνητα στο τομέα των κατασκευών εκτιμάται ότι είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, προσθέτει.