Δύσκολοι καιροί για τις Αμερικανικές ΑΕΕΑΠ
Δύσκολοι καιροί για τις Αμερικανικές ΑΕΕΑΠ

Δύσκολοι καιροί για τις Αμερικανικές ΑΕΕΑΠ

Οι μετοχές των ακινήτων είναι γενικά υποτιμημένες και τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη για τον κλάδο εξακολουθούν να είναι ισχυρά.
RE+D magazine
10.10.2022

Η επένδυση στον κλάδο των ακινήτων φαίνεται πως δεν ήταν εύκολη δουλειά το τελευταίο διάστημα.

Οι REITs έχουν "χτυπηθεί" περισσότερο από την υπόλοιπη αγορά την εφετινή χρονιά. Για παράδειγμα αν και ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 21% από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, οι μετοχές των ΑΕΕΑΠ σημείωσαν βουτιά 30%, σύμφωνα με τον δείκτη MSCI US REIT.

Ωστόσο, πέρυσι, ο εν λόγω δείκτης που αντιπροσωπεύει περίπου το 99% των εταιρειών του κλάδου στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 42%, σε σύγκριση με την αύξηση του S&P κατά σχεδόν 27%. Η υποαπόδοσή τους εφέτος μπορεί να συνδεθεί με την αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι επενδυτές που έχουν μετοχές των ΑΕΕΑΠ για τις υψηλές μερισματικές τους αποδόσεις μπορεί να "γυρίσουν την πλάτη τους" στα περιουσιακά στοιχεία για ομόλογα χωρίς κίνδυνο. Αυτές οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται σημαντικά με την απόδοση του 10ετούς σε ένα σημείο να ξεπερνά το 4% την περασμένη εβδομάδα.

Επίσης, ενώ οι ΑΕΕΑΠ ήταν ιστορικά γνωστές ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού, αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη φορά, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Morningstar. Τα περιουσιακά στοιχεία δεν θα αισθανθούν αμέσως το όφελος του υψηλότερου πληθωρισμού και ενδέχεται να δουν ακόμη και αρνητικές επιπτώσεις για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι πολλοί τομείς δεν θα είναι σε θέση να αντιδράσουν με αυξήσεις ενοικίων λόγω μακροχρόνιων μισθώσεων, εξηγεί στο CNBC ο αναλυτής της Morningstar Κέβιν Μπράουν.

Ο πληθωρισμός αυξάνει επίσης το κόστος της οικοδομής (τιμή οικοδομικών υλικών και κόστος εργασίας), επεσήμανε ο ίδιος. Επιπλέον, η αγορά των ΑΕΕΑΠ έχει αλλάξει σημαντικά με τα χρόνια. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές των ακινήτων είναι γενικά υποτιμημένες είπε ο Brown. «Τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη για τον κλάδο εξακολουθούν να είναι υγιή και ισχυρά και αυτό θα πρέπει να υποστηρίξει την ανάπτυξη των μετοχών τα επόμενα τρία χρόνια», δήλωσε στο CNBC.