Economist: Πρωτιά για την ελληνική οικονομία το 2023
Economist: Πρωτιά για την ελληνική οικονομία το 2023

Economist: Πρωτιά για την ελληνική οικονομία το 2023

Τι δείχνει η έρευνα του Economist για πληθωρισμό, ΑΕΠ, θέσεις εργασίας και χρηματιστήριο.
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
19.12.2023

Σχεδόν όλοι περίμεναν μια παγκόσμια ύφεση το 2023, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες πολέμησαν τον υψηλό πληθωρισμό.

Εκαναν λάθος. Το παγκόσμιο ΑΕΠ πιθανότατα έχει αυξηθεί κατά 3% η αγορά εργασίας παγκοσμίως "άντεξε" και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές αυξήθηκαν κατά 20%. Ο Economist συγκέντρωσε στοιχεία για πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες —πληθωρισμό, «εύρος πληθωρισμού», ΑΕΠ, θέσεις εργασίας και επιδόσεις στο χρηματιστήριο—για 35 κυρίως πλούσιες χώρες. 

economist2023.jpg

Κορυφαία στη λίστη για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι η Ελλάδα – ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα για μια οικονομία που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε σύνθημα κακοδιαχείρισης. Η δεύτερη θέση καταλαμβάνεται από τη Νότια Κορέα και η τρίτη θέση από την Αμερική. Ο Καναδάς και η Χιλή δεν είναι πολύ πίσω. Εν τω μεταξύ, πολλοί από τους "δυσκίνητους" βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Η αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ήταν η μεγάλη πρόκληση για το 2023. Η πρώτη μέτρηση σύμφωνα με τον Economist εξετάζει τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος αποκλείει ασταθείς συνιστώσες όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα και επομένως αποτελεί καλό δείκτη της υποκείμενης πληθωριστικής πίεσης. 

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν καλές τιμές, ενώ στην Ελβετία, αυξήθηκαν μόλις κατά 1,3% σε ετήσια βάση. Σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ωστόσο, πολλές χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές πιέσεις. Στην Ουγγαρία, ο δομικός πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω στο 11% σε ετήσια βάση ενώ δυσκολίες όσον αφορά στα οικονομικά της φαίνεται πως έχει και η Φινλανδία. 

Τα επόμενα δύο μέτρα —η ανάπτυξη της απασχόλησης και το ΑΕΠ— υποδηλώνουν τον βαθμό στον οποίο οι οικονομίες αποδίδουν για τους απλούς ανθρώπους. Καμία χώρα δεν φαίνεται να τα πήγε θεαματικά το 2023. Αλλά μόνο μια μικρή μειοψηφία χωρών σημείωσε πτώση του ΑΕΠ. Η Ιρλανδία είχε τη χειρότερη επίδοση, με πτώση 4,1%, η Βρετανία και η Γερμανία είχαν επίσης κακές επιδόσεις. Η Γερμανία παλεύει με τις επιπτώσεις από ένα σοκ στις τιμές της ενέργειας και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα κινεζικά αυτοκίνητα ενώ η Βρετανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες του Brexit.

Η πορεία των μετοχών 

Για ένδοξες αποδόσεις μετοχών πρέπει να δούμε την Ελλάδα. Η πραγματική αξία του χρηματιστηρίου της Αθήνας έχει αυξηθεί πάνω από 40%. Οι επενδυτές έχουν ξανακοιτάξει τις ελληνικές εταιρείες καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει μια σειρά μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς. Αν και η χώρα εξακολουθεί να είναι πολύ φτωχότερη από ό,τι ήταν πριν από την παντοδύναμη κατάρρευσή της στις αρχές της δεκαετίας του 2010, σε πρόσφατη δήλωση το ΔΝΤ που κάποτε αποτελούσε "εχθρό" της χώρας, επαίνεσε «τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας» και τον «αυξανόμενο ανταγωνισμό της αγοράς».