Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Καίτη Δημακοπούλου
Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Καίτη Δημακοπούλου

Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Καίτη Δημακοπούλου

RE+D magazine
13.03.2023

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών, η αρχαιολόγος και πρώην διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Καίτη Δημακοπούλου.

Κατά την διάρκεια της καριέρας της, διενήργησε πλήθος ανασκαφών, σημαντικότερη εκ των οποίων ήταν εκείνη στην μυκηναϊκή ακρόπολη της Μιδέας στην Αργολίδα.

«Η επιστημονική κοινότητα και η Αρχαιολογική Υπηρεσία θρηνούν την απώλεια μιας σπουδαίας επιστήμονα μιας διεθνώς αναγνωρισμένης αρχαιολόγου, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στο αρχαιολογικό έργο», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η Λίνα Μενδώνη.

«Η Καίτη Δημακοπούλου υπηρέτησε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για μια μακρά περίοδο αρχικά -από το 1983- ως Έφορος της Προϊστορικής Συλλογής και αργότερα -από το 1994 έως την αφυπηρέτησή της- ως Διευθύντρια του Μουσείου" σημειώνει στο συλλυπητήριο μήνυμα που εξέδωσε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. "Με τη βαθιά γνώση της, την ανασκαφική εμπειρία και το  επιστημονικό της κύρος ανέδειξε την Προϊστορική Συλλογή του Μουσείου επιλέγοντας να προχωρήσει τόσο στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της μόνιμης έκθεσης με γνώμονα την προσέγγιση του κοινού όσο και στην προβολή των εκθεμάτων μέσω περιοδικών εκθέσεων που αποτέλεσαν ορόσημα για την μυκηναϊκή, κυρίως, αρχαιολογία.

Η έκθεση “ Ο Μυκηναϊκός Κόσμος. Πέντε αιώνες πρώιμου ελληνικού πολιτισμού, 1600-1100 π.Χ.” που παρουσιάστηκε αρχικά στο Βερολίνο στο πλαίσιο των εορτασμών για την ανακήρυξη της πόλης ως πολιτιστικής πρωτεύουσα της Ευρώπης (1988) και αργότερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλες πρωτεύουσες, εξακολουθεί μετά από τόσα χρόνια να θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες εκθέσεις του Μουσείου. Ο επιστημονικός κατάλογος της έκθεσης που επιμελήθηκε η Δημακοπούλου, αποτελεί ένα υψηλού επιπέδου συλλογικό έργο και σημείο αναφοράς στη βιβλιογραφία της μυκηναϊκής αρχαιολογίας», σημειώνει μεταξύ άλλων το Μουσείο στην ανακοίνωσή του, καταλήγοντας: «Εμείς, οι άνθρωποι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς την οικογένεια και τους οικείους της Καίτης Δημακοπούλου. Θα τη θυμόμαστε πάντα με βαθιά εκτίμηση».