Είδος προς εξαφάνιση ο χάλυβας στις ΗΠΑ
Είδος προς εξαφάνιση ο χάλυβας στις ΗΠΑ

Είδος προς εξαφάνιση ο χάλυβας στις ΗΠΑ

Εργοστάσια κατασκευής τσιπ και μπαταριών και κέντρα δεδομένων απαιτούν περισσότερο χάλυβα από μια τυπική κατασκευή.
RE+D magazine
24.04.2024

Η ανανεωμένη προσπάθεια για την επιστροφή των γραμμών παραγωγής στις χώρες κατανάλωσης επεκτείνει ήδη τα χρονοδιαγράμματα προμηθειών για πολλά υλικά σε όλο το φάσμα των κατασκευών των ΗΠΑ, όπως τα μικροτσίπ, ο εξοπλισμό HVAC, οι ηλεκτρικοί διακόπτες και οι μεταλλουργικές κατασκευές. Τώρα, εκτός από αυτά τα υλικά, τα βιομηχανικά κατασκευαστικά έργα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ασκούν επίσης πίεση στην προμήθεια χάλυβα της Αμερικανικής αγοράς.

Τα εργοστάσια κατασκευής τσιπ και μπαταριών, καθώς και τα data centers απαιτούν περισσότερο και μεγαλύτερο χαλύβδινο αγωγό από τις τυπικές μη οικιστικές κατασκευές, όπως κτίρια γραφείων ή εγκαταστάσεις φιλοξενίας, δήλωσε ο Dale Crawford, εκτελεστικός διευθυντής του Steel Tube Institute, ενός οργανισμού με έδρα το Σικάγο που συσπειρώνει βασικούς παραγωγούς της βιομηχανία χάλυβα.

Στις ΗΠΑ, οι δαπάνες για κατασκευαστικά έργα, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα μη-οικιστικών κτιρίων, έφθασαν σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο επιτόκιο $ 206,85 δισ. τον Οκτώβριο του 2023, αύξηση 71,2% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, οι δαπάνες για την έναρξη λειτουργίας data centers υπολογίζονται στα $ 16,4 δισ. για το 2023 και στα $ 17,9 δισ. για το 2024, ποσοστό 14% και 6% της ετήσια ανάπτυξη αντίστοιχα.

Για τους μικρότερους εργολάβους, αυτό σημαίνει ότι αυτού του είδους τα έργα θα ενισχύσουν περαιτέρω την πίεση στις τιμές του χάλυβα, δήλωσε ο Scott Keller, μηχανικός στην Gordian, εταιρεία παρακολούθησης δεδομένων κόστους κατασκευής.

Οι τιμές για προϊόντα χαλυβουργίας, όπως μεγάλα δομικά στοιχεία, βαριά πλάκα, συρμάτινα καλώδια, ράβδοι και σωλήνες, μειώθηκαν 2,5% τον Οκτώβριο του 2023 και παρέμειναν κοντά στο 10% τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ. Ωστόσο, παρά τη μείωση των τιμών τον περασμένο χρόνο, τα προϊόντα χαλυβουργίας εξακολουθούν να είναι 62,1% πιο ακριβά από ό,τι τον Φεβρουάριο του 2020.

Πηγή: Construction Dive