Είναι η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ έτοιμη να "ξεφουσκώσει"(;)
Είναι η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ έτοιμη να "ξεφουσκώσει"(;)

Είναι η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ έτοιμη να "ξεφουσκώσει"(;)

Η μέση τιμή πώλησης των υφιστάμενων κατοικιών είναι σε επίπεδα ρεκόρ.
RE+D magazine
12.09.2023

Προς μεγάλη απογοήτευση όσων θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, οι τιμές των ακινήτων απλώς συνεχίζουν να αυξάνονται.

Φαίνεται ότι τίποτα - ούτε καν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων τα τελευταία 23 χρόνια - δεν μπόρεσε να σταματήσει τη συνεχή άνοδο των τιμών των κατοικιών.

Οι τιμές αυξήθηκαν για πέντε συνεχόμενους μήνες, σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη τιμών κατοικιών Case-Shiller. Μάλιστα, η National Association of Realtors (NAR) λέει ότι περισσότερες από τις μισές περιοχές που βρίσκονται σε μετρό στις ΗΠΑ κατέγραψαν κέρδη στις τιμές των κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Τόσο πολύ για την ιδέα ότι μια «ύφεση των κατοικιών» θα ανατρέψει ορισμένα από τα υπερμεγέθη κέρδη των τιμών στα σπίτια. Η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ είχε επιτέλους αρχίσει να επιβραδύνεται στα τέλη του 2022 και οι τιμές των κατοικιών έμοιαζαν έτοιμες για διόρθωση. Παρ' όλα αυτά οι αξίες των ακινήτων άρχισαν και πάλι να ανεβαίνουν. Η Ενωση αναφέρει ότι οι μέσες τιμές πώλησης των υφιστάμενων κατοικιών είναι κοντά σε υψηλά ρεκόρ.

Οι τιμές των κατοικιών τον Ιούλιο του 2023 αυξήθηκαν 1,9% σε ετήσια βάση για να φτάσουν τα  $406.700 — η υψηλότερη μέση τιμή Ιουλίου που έχει καταγραφεί ποτέ και μόνο η τέταρτη φορά που οποιαδήποτε μέση τιμή έχει ξεπεράσει το όριο των  $400.000 από τότε που το NAR άρχισε να διατηρεί αρχεία.

Οι αξίες των κατοικιών παρέμειναν σταθερές ακόμη και όταν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν εκτοξευθεί πάνω από 7%, φτάνοντας τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Ο "ένοχος" σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς είναι τα εξαιρετικά περιορισμένα αποθέματα.