Εκατό και μία λύσεις για να μην καταλήξει το πλαστικό στα σκουπίδια
Εκατό και μία λύσεις για να μην καταλήξει το πλαστικό στα σκουπίδια

Εκατό και μία λύσεις για να μην καταλήξει το πλαστικό στα σκουπίδια

Το PlasticFree προσφέρει ιδέες σε σχεδιαστές και αρχιτέκτονες για την αντικατάσταση του πλαστικού
RE+D magazine
25.01.2023

Η περιβαλλοντική οργάνωση A Plastic Planet εγκαινίασε μια διαδικτυακή πλατφόρμα για να βοηθήσει τους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές να προμηθευτούν υλικά χωρίς πλαστικό για τα έργα τους και να αποφύγουν την παραπληροφόρηση που επικρατεί γύρω από τις βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Με την ονομασία PlasticFree, η συνδρομητική υπηρεσία παρέχει στους χρήστες εμπεριστατωμένες αναφορές για περισσότερες από 100 εναλλακτικές για το πλαστικό, προσφέροντας βασικές πληροφορίες για τις ιδιότητες, την παραγωγή και την προμήθεια τους. 

Εν μέρει βιβλιοθήκη ανταλλακτικού υλικού, εν μέρει εργαλείο σχεδιασμού εξαρτημάτων, η πλατφόρμα αναδεικνύει επίσης περιπτωσιολογικές μελέτες για το πώς τα προτεινόμενα υλικά χρησιμοποιούνται ήδη στον υπόλοιπο κόσμο. 

Ο απώτερος στόχος, σύμφωνα με την A Plastic Planet, είναι η υποβοήθηση σχεδιαστών και επικεφαλής επιχειρήσεων να εξαλείψουν ένα τρισεκατομμύριο κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων από την παγκόσμια οικονομία έως το 2025». 

Το PlasticFree είναι το αποτέλεσμα περισσότερων από δύο ετών έρευνας και ανάπτυξης σε συνεργασία με ένα συμβούλιο 40 επιστημόνων, ηγετών επιχειρήσεων και κορυφαίων επαγγελματιών του κλάδου.  

Η βάση δεδομένων του, η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς, εστιάζει στους τομείς που χρησιμοποιούν σήμερα τα περισσότερα πλαστικά – συγκεκριμένα τη συσκευασία και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ενώ τα κτίρια και οι κατασκευές αναμένεται να προστεθούν αργότερα μέσα στο έτος. 

Ο Sutherland ίδρυσε το A Plastic Planet μαζί με τον Frederikke Magnussen το 2017, με στόχο να εμπνεύσει τον κόσμο να «κλείσει την πλαστική βρύση». 

Έκτοτε, ο οργανισμός έχει συσπειρώσει τόσο τη βιομηχανία όσο και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής πίσω από τον σκοπό του, ενώ συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια του ΟΗΕ για τη δημιουργία μιας νέας, ιστορικής, παγκόσμιας συνθήκης για την εξάλειψη των πλαστικών απορριμμάτων.