Στην κεντρική ομιλία που πραγματοποίησε, ο Γιώργος Στασινός ζήτησε «τουλάχιστον για τα επόμενα λίγα χρόνια, να αφήσουμε πίσω νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος και να συνεργαστούμε». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορούμε όλοι να κερδίσουμε αν εστιάσουμε στη δουλειά μας και αν φροντίσουμε να κερδίζουν μαζί με τις επιχειρήσεις και οι άνθρωποι που τις αποτελούν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή την κατεύθυνση «το δημόσιο πρέπει να σχεδιάζει ορθά, να επιβλέπει επαρκώς, να παραλαμβάνει εγκαίρως, και να πληρώνει στην ώρα του. Και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να τρέξει να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα, να υλοποιεί σωστά και οικονομικά, να αναλαμβάνει την ευθύνη της πράξης».
«Ο τεχνικός κλάδος μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες υγιούς απασχόλησης»
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των αμοιβών υπογραμμίζοντας ότι «μπροστά στις μεγάλες ευκαιρίες του σήμερα και του αύριο, με τους μεγάλους προϋπολογισμούς και τα διαθέσιμα κονδύλια, ας αναλογιστούμε ότι όλα υλοποιούνται από ανθρώπους που πρέπει να αμείβονται δίκαια για την εργασία τους». Οι δίκαιες αμοιβές, όπως τόνισε θα προσελκύσουν εργαζόμενους και ειδικότερα «τον αριθμό και την ποιότητα συνεργατών που χρειαζόμαστε όλοι στον τεχνικό τομέα» όπως σημείωσε.
Μάλιστα, επέμεινε ότι «ως κλάδος, ως εταιρείες, ως επιστήμονες και επαγγελματίες, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε ένα προνόμιο που μπορούμε να έχουμε αν δουλέψουμε με σωστό προγραμματισμό: Το ότι ο τεχνικός κλάδος μπορεί για πολλές από τις ειδικότητες της οικοδομής και των έργων να δημιουργήσει συνθήκες συνεχούς, υγιούς, μακροπρόθεσμης απασχόλησης, – όχι μόνο εποχικής ή περιστασιακής απασχόλησης, όπως οι άλλοι ανταγωνιστικοί κλάδοι».
«Η ώρα της δράσης είναι τώρα»
Ο Γιώργος Στασινός ανέδειξε και το ζήτημα του χρόνου υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει πια σημασία να συζητάμε αιώνια, ούτε να σχεδιάζουμε επί δεκαετίες. Η ώρα της δράσης είναι τώρα. Γιατί και η αδράνεια είναι ευθύνη…». «Το ΤΕΕ και εγώ προσωπικά αγωνιστήκαμε επί χρόνια, προτείναμε, συζητήσαμε, αναλύσαμε πολλά έργα που σήμερα υλοποιούνται» ανέφερε επίσης και πρόσθεσε ότι «το ΤΕΕ δεν κρύβεται. Όταν χρειάζεται, όχι μόνο προτείνει αλλά αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη να υλοποιήσει όσα το κράτος δυσκολεύεται να κάνει με τις υπάρχουσες δομές του».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου των Μηχανικών αναφέρθηκε στην επιδίωξη της καμπάνιας για τα 100 χρόνια ΤΕΕ που είναι «να μεταφερθεί σε όλη τη χώρα το μήνυμα για τον ρόλο και το έργο των Ελλήνων Μηχανικών και του επαγγελματικού τους φορέας, του ΤΕΕ». «Οι Έλληνες Μηχανικοί στην πορεία του χρόνου έκαναν μεγάλα έργα, συνέβαλαν καθοριστικά στην παραγωγή πλούτου και αξίας στην ελληνική κοινωνία. Λίγα μένουν στην Ιστορία και πολλά ξεχνιούνται. Αλλά ας μην γελιόμαστε: κάθε οικονομική δραστηριότητα, σχεδόν, φέρει τη σφραγίδα κάποιων Ελλήνων Μηχανικών. Για αυτό έχει σημασία, και θέλω να το τονίσω και εδώ, να υπερασπιστούμε το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων Μηχανικών που τους αναγνωρίζεται και διεθνώς» ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του.