Εξι μήνες προθεσμία για την κατεδάφιση στο ξενοδοχείο Coco Mat
Εξι μήνες προθεσμία για την κατεδάφιση στο ξενοδοχείο Coco Mat

Εξι μήνες προθεσμία για την κατεδάφιση στο ξενοδοχείο Coco Mat

Η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει ότι η προσβαλλόμενη άδεια προκαλεί βλάβη στο μνημείο της Ακρόπολις και έπρεπε να γίνει περιορισμός στο ύψος του ξενοδοχείου.
Share Copy Link
RE+D magazine
31.01.2025

Νέα προθεσμία -αυτή τη φορά έξι μηνών- δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ώστε να βρουν το ποσό των €349.999,92 που απαιτείται για να ξεκινήσουν οι μελέτες και να προχωρήσει η κατεδάφιση των τριών τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου Coco Mat στην Ακρόπολη που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Μπλέ Κέδρος ΑΕΕΑΠ.

Κατόπιν αιτήματος τεσσάρων κατοίκων της περιοχής Μακρυγιάννη -Κουκακίου το ΣτΕ επιλήφθηκε για 5η κατά σειρά φορά υπό τον πρόεδρο του δικαστηρίου Μιχάλη Πικραμένο, καθώς δεν έχει συμμορφωθεί η διοίκηση με την απόφαση της Ολομέλειας του δικαστηρίου του 2019, η οποία ακύρωσε άδεια δόμησης του Δήμου Αθηναίων και προχώρησε η ΑΕΕΑΠ στην ανέγερση του 10οροφου ξενοδοχείου εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Αθήνας.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει ότι η προσβαλλόμενη άδεια προκαλεί βλάβη στο μνημείο της Ακρόπολις και έπρεπε να γίνει περιορισμός στο ύψος του ξενοδοχείου. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να πρέπει να κατεδαφιστούν ο μισός 6ος όροφος και ολόκληροι οι 8ος, 9ος και 10ος όροφοι.

Μεγάλη καθυστέρηση στην διαδικασία

Οι κάτοικοι της περιοχής Μακρυγιάννη προσέφυγαν στην επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ, καθώς παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην διαδικασία για την κατεδάφιση των επιπλέων ορόφων του ξενοδοχείου. Όπως προκύπτει από το νέο πρακτικό (3/2025) Συμβούλιου Συμμόρφωσης του ΣτΕ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής σε συνεργασία με το ΤΕΕ ξεκίνησε τη σύνταξη μελέτης κατεδάφισης των αυθαιρέτων ορόφων του ξενοδοχείο.

Από έγγραφα που διαβιβάστηκαν στο ΣτΕ προκύπτει ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής δεν περιέλαβε στον προϋπολογισμό του 2025 την πίστωση των 349.99,92 ευρώ για την διενέργεια του διαγωνισμού ανάθεσης της μελέτης κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών του εν λόγω ξενοδοχείου.

Από άλλο έγγραφο της Αποκεντρωμένη Διοίκησης προκύπτει ότι έγινε συνάντηση του γραμματέα αποκεντρωμένης Διοίκησης με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου να βρεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία και «συμφωνήθηκε η κάλυψη του απαιτούμενου ποσού από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού».

Και αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, τότε το ΣτΕ, θα προχωρήσει στην επιβολή  χρηματικών κυρώσεων και στους δύο εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς.