«Έξυπνα» lockers στους σταθμούς της Γραμμής 4 για ηλεκτρονικές παραγγελίες
«Έξυπνα» lockers στους σταθμούς της Γραμμής 4 για ηλεκτρονικές παραγγελίες

«Έξυπνα» lockers στους σταθμούς της Γραμμής 4 για ηλεκτρονικές παραγγελίες

Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
26.05.2022

Σημεία παραλαβής ηλεκτρονικών παραγγελιών θα φιλοξενούν οι νέοι σταθμοί της γραμμής 4 (Άλσος Βεϊκου – Γουδή)  κατά το αντίστοιχο πρότυπο των σταθμών του μετρό στο Λονδίνο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό Νίκος Κουρέτας, στο συνέδριο «Smart Cities – City Connect Conference».

Η Αττικό Μετρό σχεδιάζει σε συγκεκριμένους σταθμούς που βρίσκονται κοντά σε σούπερ μάρκετ στον χώρο εισιτηρίων να τοποθετήσει μεταλλικά ντουλάπια με ηλεκτρονικές κλειδαριές. Εφαρμογή για φορητές συσκευές, θα επιτρέπει στον επιβάτη του μετρό να παραγγέλνει ηλεκτρονικά ό,τι θέλει πχ από ένα σούπερ μάρκετ, που είναι πλησίον του σταθμού προορισμού του και να πληρώνει με κάρτα. Το σύστημα θα επιστρέφει στον επιβάτη έναν αριθμό locker και έναν τριψήφιο κωδικό. Το σούπερ μάρκετ θα εκτελεί την παραγγελία και θα την μεταφέρει στο αντίστοιχο locker από όπου θα την παραλαμβάνει ο επιβάτης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κουρέτας στη Γραμμή 4 του Μετρό θα εφαρμοστούν πολλές νέες τεχνολογίες όπως οι συρμοί χωρίς οδηγό, και συστήματα διαχείρισης ενέργειας που επιτρέπουν στους συρμούς όταν φρενάρουν οι κινητήρες να μετατρέπονται σε γεννήτριες επιστρέφοντας ενέργεια στο δίκτυο ηλεκτρισμού, όπου σήμερα έως 16% χρησιμοποιείται από άλλα τραίνα.

Η Γραμμή 4 αποτελεί  το πρώτο δημόσιο έργο του οποίου οι όλες οι μελέτες πραγματοποιούνται σε πλατφόρμα Building Information Modeling (ΒΙΜ) εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο αφενός μεν τον απόλυτο έλεγχο στο στάδιο κατασκευής αφετέρου διευκολύνει την συντήρηση στην φάση λειτουργίας του έργου. Το κόστος των μελετών για τη γραμμή 4 θα φτάσει τα 130 εκατ. ευρώ.