"Εξυπνες" διαβάσεις κατασκευάζει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
"Εξυπνες" διαβάσεις κατασκευάζει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

"Εξυπνες" διαβάσεις κατασκευάζει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

RE+D magazine
03.01.2023

Στην κατασκευή 344 πρότυπων και «έξυπνων» διαβάσεων σε 93 κόμβους της Δυτικής Ελλάδας προχωρά η Περιφέρεια, με σκοπό την ασφαλή διέλευση των πεζών στην περιοχή παρέμβασης.

Παράλληλα, θα εγκατασταθούν 482 ράμπες ΑμεΑ, 27 μετεωρολογικοί σταθμοί και 344 αισθητήρες καταμέτρησης και ανάλυσης κυκλοφοριακών στοιχείων. Ο προϋπολογισμός του έργου φθάνει τα 18 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, καθώς και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Το συνδεδεμένο με τους υφιστάμενους φωτεινούς σηματοδότες σύστημα, θα ενεργοποιείται σε συγχρονισμό μαζί τους, ώστε να ενισχύεται η προσοχή τόσο των πεζών, όσο και των διερχόμενων από τη διάβαση οχημάτων.

Έτσι, το σύστημα "έξυπνης" διάβασης πεζών θα γίνεται περισσότερο αντιληπτό από τα απλά συστήματα αναλαμπόντων φανών, τα οποία είναι ενεργοποιημένα καθ' όλη την διάρκεια του 24ωρου και τα οποία με το τέλος του χρόνου οι χρήστες του δρόμου, και ιδίως οι οδηγοί που διέρχονται συχνά από τα σημεία, τα αγνοούν, αφού τα παρατηρούν συνεχώς αναμμένα ακόμα και σε χρονικές περιόδους που δεν είναι αναγκαίο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραβατικότητα στους δρόμους.

Παράλληλα, το σύστημα ενεργοποιείται αυτόματα, είτε πρόκειται για σηματοδοτούμενη διάβαση με επενεργούμενη φάση πεζών, είτε για σηματοδοτούμενη διάβαση με σταθερή φάση πεζών. Αποτέλεσμα αυτής της ενεργοποίησης θα είναι ο φωτισμός της πεζοδιάβασης από τις συσκευές σήμανσης τύπου LED, οι οποίες θα είναι ενσωματωμένες τόσο στην άσφαλτο, όσο και στο πεζοδρόμιο, αλλά και η ταυτόχρονη ενεργοποίηση των κατακόρυφων πινακίδων σηματοδότησης LED, επιτυγχάνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα φωτεινής σήμανσής της.

Ακόμη, σταθεροί αισθητήρες που θα βρίσκονται εγκατεστημένοι κοντά στις διαβάσεις και θα λειτουργούν όλο το 24ωρο, θα συλλέγουν συνεχώς πληροφορίες που θα αφορούν τόσο περιβαλλοντικά όσο και κυκλοφοριακά δεδομένα, στοχεύοντας στην καλύτερη αξιολόγηση κρίσιμων μεγεθών από τους αρμόδιους φορείς και στην μείωση ή/και αποτροπή της κυκλοφοριακής συμφόρησης εντός της πόλης.

Με βάση τα παραπάνω, «το σύστημα "έξυπνης" διάβασης πεζών θα συμβάλλει στην προστασία των πεζών, λόγω της καλύτερης αναγνώρισής τους από τα οχήματα, ειδικά σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας ή σε κακές καιρικές συνθήκες , καθώς μέσω των φωτεινών πινακίδων και των φωτεινών LED συσκευών που θα είναι ορατά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, θα επιτρέπεται στους οδηγούς να γνωρίζουν ότι υπάρχει πεζός, που είτε διασχίζει τη διάβαση, είτε είναι κοντά σ' αυτή και έχει την πρόθεση να τη διασχίσει.