Με έδρα τη
Βαλένθια, το Masquespacio
ιδρύθηκε το 2010 από τον Βέλγο Christophe Penasse και την
Κολομβιανή Ana Milena Hernández Palacio.
Το Egeo διαθέτει ένα σπηλαιώδες εσωτερικό με
καθιστικά επικαλυμμένα με μικροτσιμέντο και τοίχους λαξευμένους από καμπύλες
μορφές, με τους μπλε κίονες να κερδίζουν την προσοχή. Το Mortex, το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στους
τοίχους και τα δάπεδα, αποσκοπεί να δώσει στον χώρο ένα πλίθινο αποτέλεσμα.
Σπασμένες σε δύο
κομμάτια, οι στήλες του εστιατορίου δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη
εκτύπωση και είναι εξοπλισμένες με σωληνοειδή φωτισμό, που συνδέει τα κομμάτια
μεταξύ τους.
Το ιδιαίτερο
αποτέλεσμα, κέρδισε την προσοχή του Dezeen.
«Θέλαμε να
αναδημιουργήσουμε την ιδέα ενός σπασμένου κίονα από το παρελθόν, αλλά να την
αναδείξουμε με μια σύγχρονη ματιά», δήλωσε ο συνιδρυτής του Masquespacio, Christophe Penasse.
Ξύλινα σκαμπό που
μοιάζουν με χοντρά κομμάτια σκακιού είναι διάσπαρτα γύρω από εντοιχισμένα
μεταλλικά και ξύλινα τραπέζια στους διάφορους χώρους τοu εστιατoρίου. Φώτα απλίκες προσαρτήθηκαν σε διακοσμητικά οργανικά σχήματα που
προεξέχουν από τους τοίχους, ενώ ελαιόδεντρα βρίσκονται σε μεγάλα πιθάρια σε
ουδέτερη απόχρωση.
Ένα κεντρικό μπαρ
παραγγελιών σχεδιάστηκε για να αναδημιουργήσει την ατμόσφαιρα μιας
πολυσύχναστης αγοράς, όπου μπορεί κανείς να παραγγείλει παραδοσιακό σουβλάκι
από έναν πλανόδιο πωλητή, σύμφωνα με το στούντιο.
Συνδυάζοντας την
αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας με τα πολύ μεταγενέστερα νησιωτικά σπίτια, οι
δημιουργοί του εστιατορίου επιχειρούν μια μοντέρνα προσέγγιση σε διαφορετικές
ιστορικές εποχές της Ελληνικής αρχιτεκτονικής.
«Το εστιατόριο
εμπνεύστηκε από την αρχαία αρχιτεκτονική της Ελλάδας – από τα τυπικά λευκά και
μπλε σπίτια μέχρι τα ερείπια που αποτελούν μέρος των σημαντικών θεμελίων της χώρας
στον κόσμο μας», εξήγησε ο Penasse.
Το εστιατόριο
είναι το πρώτο υποκατάστημα Egeo στη Βαλένθια, αν και η αλυσίδα έχει ήδη δύο παρόμοια παραρτήματα στη
Μαδρίτη.