Ελληνικό: Πάνω από €200 εκατ. οι εισπράξεις της Lamda από τα οικιστικά του παραλιακού μετώπου
Ελληνικό: Πάνω από €200 εκατ. οι εισπράξεις της Lamda από τα οικιστικά του παραλιακού μετώπου

Ελληνικό: Πάνω από €200 εκατ. οι εισπράξεις της Lamda από τα οικιστικά του παραλιακού μετώπου

Μεγάλες προκαταβολές και για το 91% της επιφάνειας που προορίζεται για τα διαμερίσματα (Condos).
Ειρήνη Θεοφανίδου
10.03.2023

Εσοδα που ξεπέρασαν τα €200 εκατ. από την πώληση των πρώτων οικιστικών μονάδων στο μεγάλο έργο του Ελληνικού ανακοίνωσε η Lamda Development.

Τα στελέχη της εισηγμένης από το προηγούμενο κιόλας τρίμηνο (δ' τρίμηνο 2022) όπου είχαν κλεισθεί τα πρώτα προσύμφωνα είχαν εκτιμήσει ότι το ποσό θα φθάσει στα €200 εκατ. ενώ ο ίδιος ο CEO της εισηγμένης, Οδυσσέας Αθανασίου είχε αναφέρει σε δημοσιογράφους ότι το ποσό αυτό μπορεί να εκτοξευθεί στα €450 εκατ. στο τέλος του 2023. 

Οπως είχε πει ο ίδιος, παρά την γενικότερη αβεβαιότητα που δημιούργησαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και η ενεργειακή κρίση που ανίσχυσε και τις τιμές των α' υλών ανεβάζοντας τα κόστη και στον κατασκευαστικό κλάδο η ζήτηση για τις βίλες και τα διαμερίσματα στο Ελληνικό ήταν υψηλή.

Η "ακτινογραφία" των οικιστικών έργων 

Οικόπεδα για Βίλες (The Cove Villas): έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία (υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης) για 19 οικόπεδα από το σύνολο των 28 διαθέσιμων οικοπέδων, με τις συνολικές εισπράξεις από τις εν λόγω αγοραπωλησίες να ανέρχονται σε περίπου €77εκ (50% της αξίας του οικοπέδου). Επιπλέον, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 7 οικόπεδα, με το συνολικό ποσό των προκαταβολών να ανέρχεται σε περίπου €2εκ. Η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας για τα εν λόγω 7 οικόπεδα αναμένεται μέσα στο Β’ Τρίμηνο 2023.

Riviera Tower: έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία (υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης) για 127 διαμερίσματα από το σύνολο των 169 διαμερισμάτων (75% του συνόλου), με τις συνολικές εισπράξεις από τις εν λόγω αγοραπωλησίες να ανέρχονται σε €71εκ (20% του τιμήματος). Επιπλέον, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 27 διαμερίσματα (16% του συνόλου), με το συνολικό ποσό των προκαταβολών να ανέρχεται σε περίπου €8εκ. Η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας για τα εν λόγω 27 διαμερίσματα αναμένεται μέσα στο Β’ Τρίμηνο 2023. Οι διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα 15 διαμερίσματα είναι σε τελικό στάδιο, προκειμένου να κατατεθούν οι σχετικές προκαταβολές από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

The Cove Residences (Condos): αναφορικά με τις κρατήσεις για τη μελλοντική απόκτηση των εν λόγω διαμερισμάτων, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 91% της πωλούμενης επιφάνειας, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου €26εκ. Εκτιμάται ότι η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας θα ξεκινήσει μέσα στο Β’ Τρίμηνο 2023, όπου και θα εισπραχθεί 25% του συνολικού τιμήματος.

Η συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ

Σύμφωνα με την από 06.03.2023 Ανακοίνωση της Εταιρείας, καταβλήθηκε την 06.03.2023 η πρώτη δόση συνολικού ποσού περίπου €30 εκατ. αναφορικά με την πώληση από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε. (α) ποσοστού 100% του δικαιώματος της πλήρους κυριότητας επί ακινήτου έκτασης 80.011 τ.μ. στη Ζώνη Ανάπτυξης «ΠΜ-Α2» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού–Αγίου Κοσμά και (β) ποσοστού 100% του δικαιώματος επιφανείας επί ακινήτου έκτασης 132.821 τ.μ. στη Ζώνη Ανάπτυξης «ΠΜ-Α1» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού–Αγίου Κοσμά. Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω ακίνητα αφορούν τη στρατηγική συνεργασία για την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων 5 αστέρων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων (branded residences) στο Παράκτιο Μέτωπο του Ελληνικού.